Vara – inamic pentru COVID-19?

Am găsit un articol destul de complex despre legătura dintre șansele noastre de a scăpa de COVID-19 și temperaturile ridicate, ce le-ar putea aduce vara.

Din păcate niciun specialist nu tropăie de optimism în legătură cu venirea verii, dar sunt și voci care susțin că ar exista argumente pentru a spera măcar la o mai slabă rezistență a virusului în aer și implicit o mai slabă răspândire a acestuia în lume.

Până acum COVID-19 pare a se fi simțit bine fix pe perioada clasică a sezonului de gripă. Se pune deci întrebarea cum se va simți el când va veni vara?

Vă povestesc pe scurt, ce se înțelege din articol. Se știe deja că virusul supraviețuiește până la 3 zile (72 ore) pe plastic sau oțel la temperaturi cuprinse între 21-23 de grade Celsius. Și – atenție – 28 de zile la o temperatură de numai 4 grade Celsius.

Având în vedere că partea care-l protejază este una uleioasă, virusul – susțin experții – ar putea avea probleme de stabilitate și de supraviețuire dacă temperaturile trec de 25-30 de grade celsius. Temperaturile ridicate – se spune în text – vor afecta stabilitatea virusului în afara corpului uman.

Dar – atenție – acest detaliu nu va influența decisiv evoluția pandemiei dacă oamenii nu vor continua să fie prudenți, prin comportamentul lor.

Un alt studiu, dătător de speranță, atestă faptul că în China, virusul a produs mai puține decese în zilele mai calde și cu umiditate mai ridicată.

O altă chestiune care poate injecta optimism ar fi faptul că un virus mai slab vara – chiar dacă nu dispare complet – va ajuta sistemele sanitare să reziste mai ușor și chiar va cumpăra timp pentru acestea pentru a pregăti următorul val. Iar pregătirea aceasta este extrem de importantă, mai spune articolul, pentru că în cazul acestui virus nou nu știm dacă cei infectați și-au dobândit definitiv imunitate.

La final, să revenim la ce spune textul chiar în deschidere. Acum 10 ani, la Universitatea Edinburgh, s-a făcut un studiu și s-a aflat că 3 viruși din familia coronavirus au comportament sezonier – făcând probleme cu precădere în intervalul decembrie – aprilie. Ei bine, și față de Covid-19 ar exista indicii că acesta atacă mai puternic în lunile/zonele cu vreme rece și aer uscat. Iar la acest aspect, adăugăm și observația specialiștilor că la temperaturi ridicate vulnerabilitatea virusului ar fi învelișul lipidic, uleios.

La povestea extrasă de mine din articolul celor de la BBC o să adaug și importanța de a menține niște obiceiuri câștigate în vremea în care am fost speriați de Covid-19. Să continuăm să fim atenți la igenă și, la primele semne de infectare, să ne izolăm și să-i ocrotim pe ceilalți. Vara, poate nu vor mai fi elevii la școală, poate și adulții vor lipsi de la birou pentru câteva zile de concediu, dar pentru toți va exista această provocare de a sta, pe cât posibil, departe de zonele extrem de aglomerate.

În plus, până la vară, vom sta cu speranța că vom avea un acces facil la teste și, de ce nu, chiar la medicamente care să ne ajute să depășim mai ușor și fără urme, o posibilă infectare.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.