Radio, soundtrack, viață

Îmi place foarte mult să vorbesc la radio, dar și despre radio. Da, mediul acela care, deși nu e la fel de spectaculos ca televiziunea sau internetul, reușește să rămână unul dintre cei mai calzi prieteni ai omului.

Urmează, în cazul în care nu v-ați prins, puțină publicitate în favoarea radioului. O publicitate prilejuită de faptul că în aceste zile se desfășoară la Munchen conferința Radiodays, eveniment la care m-am conectat și eu, atât cât am putut, de la distanță.

Ideea e că am remarcat, între ideile care s-au propagat acolo două fraze cheie de care pur și simplu m-am îndrăgostit, pentru că ele inmagazinează filosofia mea despre jobul la radio:

Radio is the soundtrack of life ( Radioul e coloana sonoră a vieții)

Your life is your work – your life is your content (Viața ta este/devine munca ta – viața ta este/devine conținutul tău)

Nu doar că sunt superbe zicerile de mai sus, dar ele mi-au și amintit de unul dintre momentele în care am înțeles că miza prezenței la microfon e conținutul relevant, unde relevanța aș traduce-o nu neapărat cu plăcerea, ci mai degrabă cu trebuința și obiceiurile omul de dincolo de difuzor. Într-una din zile am pornit o discuție despre conservele de pește, despre cât de mult îmi plac și despre cum am obiceiul să nu plec vreodată dintr-un supermarket fără o conservă de pește. Și am mutat & repetat subiectul acesta și pe Facebook. Spectacol total „in iarbă” cum le place comentatorilor de fotbal să spună. S-a lăsat cu recomandări, cu obiceiuri similare, cu rețete și cu zeci de reacții prin care publicul se declara atins (sau prins) de peștele din conservă. A fost cea mai simplă și mai eficientă trecere de la banal la memorabil, dar și cea mai bună ocazie pentru a înțelege cum e treaba cu coloana sonoră a vieții și cu viața repusă pe masă, drept conținut, celor care ne ascultă.

Apropo, știți ce este o conservă în lumea radioului? O intervenție preînregistrată și atemporală, care poate fi difuzată oricând, calitatea și valabilitatea ei fiind aproape deloc nealterată.

2 Comments

 • through spune:

  Esti depasit de tot ce se intampla in lume, si nici haois nu esti. Razi de lume si nu ai o parere obiectiva. That’s my point. Eu cand te aud la radio schimb imediat.Nu cred ca e o intamplare ca v-au scos din matinal, dar probabil stii mai bine de ce. Cheers!

  • Bogdan Ciuclaru spune:

   E greu de digerat când primești un astfel de mesaj, dar ai avut un ton civilizat și mi se pare firesc să-ți răspund. Mi-ar plăcea să fiu pe placul tuturor oamenilor, dar asta e imposibil de realizat. Sincer, regret că personalitatea mea sau cele spuse la radio nu-ți sunt pe plac, dar mi se pare cât se poate de normal să avem gusturi diferite. La fel de normal e, prin urmare, să apreciezi și schimbarea de la matinal. Sper ca programele radioului să-ți fie în continuare pe plac și noi, ca echipă, să câștigăm un ascultător.
   Te asigur că îmi place enorm ceea ce fac și zilnic încerc să-mi imbunătățesc performanța. Iți urez o zi bună!

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.