Unii cu mălaiul, alții cu part-time-ul

Raluca Turcan e încă ministru. Ministru al muncii. Ministrul muncii și al protecției sociale ar fi denumirea completă. Dar eu cred că e mai mult al muncii, că de partea cu protecția te poți ocupa abia dacă înțelegi (sau dacă îți propui să înțelegi) că cineva ar avea nevoie de așa ceva…

Aflată în teritoriu, Raluca Turcan, a izbutit următoarea scenă. Citez din presă:

Cetățeanul: Doamna ministru, dumneavoastră credeți că în România se poate trăi cu salariul minim pe economie? Cu 1.340 de lei?

Raluca Turcan: Foarte greu, foarte greu. Greu, vă cred… Auziți, dar fiți atent! Cât munciți? 8 ore, nu?

Cetățeanul: 8 ore. Raluca Turcan: Și mai faceți ceva pe lângă?

Cetățeanul: Am face, dar nu avem.

Raluca Turcan: Agricultură?

Cetățeanul: Agricultură nu, că nu avem pământ.

Raluca Turcan: Deci fiți atent! Faceți așa un tur. Part-time-uri sunt? Să ne concentrăm și pe part-time-uri, că sunt oameni care ar putea să-și completeze puțin veniturile.

*sursa – euractiv.ro

Și bine că sfaturile ministrului s-au oprit aici. Deși Turcan putea foarte bine să-i zică sărmanului:

– Mâncați des? 3 mese? Mult. Încercați 2.

– Aprindeți becurile, televizorul, merge frigiderul? Păi ce vă trebuie?

– Le cumpărați haine, încălțări copiilor? Rechizite? Vreți să-i educați pe-amândoi?

– Câte ore dormiți seara, după cele 8 ore de muncă? Că dacă n-ați dormi ați putea face ceva programare, vlogging, concerte… Ce? Nu se cântă la dumneavoastră în localitate?

––––––

Cineva, așadar, îi spune omului politic de la București că nu se-ajunge cu banii. Iar acesta îi ripostează sec, păi ar trebui să mai faceți ceva pe lângă. Se pare că replica i-a mers la inimă colegului Vlad. Acesta considerând omul plătit prost ca fiind un suficient, un individ care conștient și-a asumat statutul de pierzător în cursa pentru un trai decent. Știu că exagerez, dar să-l urechezi pe cel cu salariul minim e ca și cum ai spune că cine n-a reușit să fugă din calea unui dezastru, trebuia să se fi antrenat mai mult, că uite alții

Dacă ar fi să îmi încep analiza pe acest caz cu o glumă amară, aș puncta faptul că politicianul e mai asistat decât omul de rând, care-și face treaba pe un salariu derizoriu. Măcar acesta din urmă face ceva, în urma lui se văd niște rezultate, că dacă astea nu s-ar vedea, și-ar pierde imediat locul de muncă. La politicieni merge și cu contra-performanță. Apoi doamna Turcan ar fi putut oricând chiar ea să dea exemplul personal și să-și traga exclusiv venituri din part-time-uri adunate, lăsând bugetului remunerația aia, ușor mai consistentă decât un salariu minim pe economie. Sau ar fi putut, dimpreună cu colegii din toate partidele, să-și facă treaba. Asta ar fi dus la infrastructură, la mediu de afaceri ceva mai sănătos, la concurență între angajatori și chiar la protecție socială eficientă.

Decât să ceri omului de rând să muncească mai mult nu mai bine ți-ai fi impus tu să muncești mai bine? Decât să pretinzi unui sărman să fie salahor câteva ore în plus, nu mai bine ar fi făcut administrația autohtonă ce trebuia să facă? Nu ar fi fost mai bine să nu fie coruptă, diletantă și incredibil de tupeistă, doamna Turcan?

Cum naiba pentru politicieni sunt posibile pensii speciale, privilegii de tot felul, iar pentru cei cu salariul minim, soluția e să-și lase sufletul la cât mai multe locuri de muncă.

Pentru tot ceea ce nu performați voi, politicienii, trebuie să muncim noi, mai mult, mai bine! Asta să fie echitatea socială, doamnă Turcan?

De atâta protecție socială și de-atâta performanță în domeniul muncii, cei cu-adevărat dispuși să muncească, uneori și peste un program normal, nu mai sunt de mult timp în România. Au rămas cei pe care din 4 în 4 ani îi amăgește politicianul de tip Turcan, au mai rămas frații de empatie ai doamnei, care din când în când scapă din brațe o pungă de mălai și încă o mână de bezmetici, plătitori de impozite și căutători de part-time-uri. Că ce să vezi, are și Vlad Petreanu dreptate: Tot respectul pentru munca ta cinstită, dar numai asta n-o să te facă mic burghez.

Să ne concentrăm și pe part-time-uri, că sunt oameni care ar putea să-și completeze puțin veniturile. (încă ministru, Raluca Turcan)

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.