Focul la ei! Cine ne scapă, de fapt, de pandemie?

Am remarcat că autorităţile nu ratează nicio ieşire publică fără să mai arunce o vorbă la adresa românilor. Să fie responsabili, să evite aglomeraţia, să se vaccineze, să poarte mască .etc Ok, de-acord! De-acord cu toate cele de mai sus. Populaţia să fie responsabilă. E bună, poate şi presiunea asta, sterilă. Dar statul? Ce trebuie să facă el?

Statul oare ce ar trebui să facă? Vă spun eu. Să intervină. Să fie de 2 ori mai prezent, mai implicat şi mai activ. Şi, esenţial, să rezolve o parte dintre cele 1000 de probleme. Să asigure acces la testare (îmi zicea cineva, pe bună dreptate, că un test la privat costă cam cât un sfert dintr-o pensie!) şi să câştige încrederea cetăţenilor în procesul de vaccinare şi-n ajutorul medical dat de specialişti. Simţiţi că face asta? Ştiţi mişcări concrete în afară de firavele postări pe Facebook? Comunicarea e sterilă și, cumva, pe deasupra înțelesului unui om obișnuit, frectat oricum la cap și frustrat de efectele pandemiei. Din pod se strigă moralizator la cei rămași cu picioarele în apă: nu e bine să vă udați, o să răciți! Serios????

Pe valul acesta al treilea e vreo campanie de informare pe posturile publice, există vreun program naţional în derulare în legătură cu igena personală, exista sub patronajul preşedintelui sau al parlamentului vreun teledon pentru echipamente medicale? Simţi că şi statul român se zbate pentru viaţa cetăţenilor lui?

Hai să vorbim şi despre îngijirea medicală din spitale… Cum a combătut statul român materialele care au afectat încrederea oamenilor în medici? De câte ori ai văzut la ştiri medici sau oficiali care să-ţi spună că nu ai de ce să te temi de bacterii sau măcar de presupusa lor lipsă de empatie? Hai să vorbim despre numărul de teste, despre câte măşti sunt distribuite gratuit, despre programele naţionale destinate persoanelor vulnerabile. Dacă e o chestiune de viaţă şi de moarte de ce nu ai comunicare publică cu mesaje/crawl sau burtiere pe sticlă în timpul unor show-uri tv din prime time? De ce nu-ţi instruieşti ceva mai intens populaţia? De-adevăratelea, zic.

Iar când oamenii nu respectă regulile de ce statul nu intervine cu ceva mai multă ferimitate? Adică ce-aşteaptă statul român? Ca cei care nu respectă legea să-şi dea singuri flotări de făcut?

Ştiu că statului îi e uşor să dea mingea în terenul populaţiei. Dar el face regulile jocului şi numai el poate, de-adevăratelea, să intevină în limitarea efectelor pandemiei. Important e să se priceapă şi, culmea, să vrea. Nu să simuleze preocuparea strigând la cetățeni. Altfel, e uşor să faci conferinţe de presă în care să urechezi populaţia, şi e mai greu să-i oferi ceea ce trebuie – măsuri concrete, competenţă, fermitate şi coerenţă.

E prea multă gargară și sfidător de multă spălare pe mâini, mai ales pe partea de responsabilitate a statului.

1 Comment

  • Elia spune:

    Da, asa e. Nu vad nicio asumare de responsabilitate din partea lor. Au avut timp un an sa se pregatesca mai bine pentru aceasta pandemie, care apropo nu se va termina decat peste vreo 2-3 ani, sau chiar 5 ani zic unii. Ce-o sa se intample cu noi in tot timpul asta? Guvernul pare sa se spele pe maini si sa dea in continuare vina pe oameni. Si sa simuleze ca fac ceva, exact cum spui. Aplica restrictii arbitrare si inutile, testare nema, vaccinarea merge incet (in toata europa), educare, transparenta si comunicare ioc. Sincer nu sunt deloc optimista.
    Iar despre partea cu spitalele cine e de vina ca oamenii nu au incredere? Tot guvernantii. Inca nu am primit raspunsuri referitor la ce s-a intamplat la Piatra Neamt si Bals. 🙁

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.