Altă viață

Mai țineți minte reclama aia din anii ’90? Titan Ice – Altă viață! Ei bine, sloganul acesta se potrivește de minune alegerilor locale din această toamnă pentru că ele, alegerile, au scos la lumină edili și candidați dintr-un alt aluat. Și hai să nu ne mai ferim de cuvinte, unul de calitate.

Și dacă tot facem apel la partea de „hard cenușiu” responsabilă cu memoria unor expresii care ne-au „afectat” parcursul în acest spațiu, la nord de Dunăre, vă mai pun câteva întrebări de încălzire: De zilele cu doamna Dăncilă premier vă mai aduceți aminte? Pe Grapini o mai știți? Primarul care este, Vanghelie, v-a dispărut complet din memorie? Cât de aproape sau de departe sunt ei de memoria noastră colectivă? Sunt convins că prezența acestora în spațiul public v-a făcut să zâmbiți și să priviți cu atenție și îngrijorare înspre viitor.

Și tocmai când ne pregăteam s-o căutăm pe Luminița de la capătul tunelului la rubrica decese și comemorări, uite că au venit alegerile locale din 2020 și parcă s-a schimbat puțin aerul și discursul, scuzați clișeul, fix pă eșchierul politic. Un neamț la Timișoara, un Boc la Cluj, un primar harnic la Ciugud…

De fapt, oameni buni, ce vreau să vă anunț și ce trebuie să rețineți, e că se poate și altfel și că după îndelungi săpături s-au găsit, în viață, candidați posesori de cunoștințe de limbă română și/sau cu o oaresce predispoziție de a face treaba pentru care au fost aleși de cetățeni. Știu e ceva naivitate! Și speranță! Și mai știu că acolo unde așteptările sunt mari există și-un potențial uriaș pentru apariția dezamăgirilor.

Pe ce mă bazez când vorbesc despre speranță? Pe faptul că în utimele trei-patru zile am discutat la radio cu oameni, cu politicieni care au căștigat cursele electorale în care au fost implicați, și care după ce au cuvântat au reușit să facă o bună impresie. Vă las mai jos trimiterile & dovezile audio (click pe articol și căutați interviurile în format audio)

Felul în care Dominic Fritz vorbește limba română „Am învățat limba română la casa de copii…”

Felul în care se raportează la munca în administrație primarul din Ciugud (treaz la 6.50 dimineața!)

Felul în care s-a schimbat – în bine – discursul Emil Boc, din care îmi permit să și preiau un citat – „Când câștigi la asemenea procente e mai mare responsabilitatea decât bucuria. Nu prea îți vine să trâmbițezi de bucurie, ci te gândești ce poți face pentru răspunde așteptărilor oamenilor.”

La final vă spun și ce-mi doresc de la acest text. Să sublinez că pe undeva e nevoie de încredere și de o doză de naivitate că putem să schimbăm materialul cu care lucrăm în politică și administrație. Și mai cred că e foarte bine că există și oameni care nu îmbrățișează modele de tipul Firea, Dăncilă, Ponta… Există, în doze mult prea mici pentru cât ar fi nevoie, o primenire a celor ce activează în administrație, iar pentru asta sunt vinovați cei care merg la vot, cei care nu-și pierd speranța și caută în permanență oamenii potriviți pentru a decide destinul unei comunități.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.