Celentano, Bobiță, Primarul Vasile și alegerile

Ceva-ceva s-a întâmplat în societatea noastră dacă seismul a fost resimțit chiar și de serialul Las Fierbinți. Nu-i așa, PSD? Ceva întâmplări nasoale precis s-au petrecut dacă Primarul Vasile și ceilalți actori au simțit nevoia să pună oglinda în fața societății, să ne-arate caraghiozlâcul și furtișagul în toată splendoarea lui…

Ia tot că vin ăilalți după tine! (…) Să nu mai rămână nimic de furat după noi! Remember?

După această scurtă introducere vă comunic un detaliu: inițial mi-am intitulat acest text revanșa televizorului. Cred că el, televizorul, ne-a ajutat, cum a putut și el, să răzbatem și să depășim o perioadă destul de complicată. A părut că ne-a abandonat printre vulpițe și alte prea-cuvântătoare. Dar uite că fix când eram în mocirlă ne-a tras puțin și de mânecuță.

Cine, mă, televizorul? Păi e deja piesă de mobilier pentru unii! Da, dar e încă vedeta timpului liber pentru alții. Și, să recunoaștem, pentru mulți dintre noi, la evenimente mari cum sunt seriile și serile cu alegeri, aparatul pare să-și dovedească utilitatea. Pare că e bine că-i acolo! Nici Netflix, nici Prime, nici HBO nu bagă în televizor atâta adrenalină și efervescență cât poate băga un exitpoll & o grimasă de-a lui MB Chiar EL după un anunț confuz marca Pieleanu. He, he!

Se pare că pe partea asta de modelare civică și politică televizorul a mai păstrat câteva învățături pentru noi. Ne-a cam arătat unde mergem cu școala, strada, spitalele… Asta pentru cei care au avut chef și stomac să digere o perioadă absolut năucitoare. Iar astăzi mai că îmi vine să-mi fac curaj și să afirm că cele mai recente alegeri, cele locale, au fost influențate de dorința de revanșă a tv-ului față de public. Acel public ( de la sate & orașe) care n-a migrat definitiv către internet.

Păi ce-a făcut așa special? Ne-a arătat dezastrul și prăpastia în care ne aruncăm. Mă gândesc aici la emisiunile de la ProTV România Te Iubesc, la satira și aluziile din Las Fierbinți sau la dezbaterile și investigațiile de la Digi24. Astfel de produse par să fi întreținut existența un public cu alte ambiții, cu alte pretenții de la politicieni. De la șocul numit Colectiv până în zilele noastre câteva personalități media par a-și fi înțeles și ele rolul și puterea în a modela societatea. Iar televizorul a fost mediul prielnic pentru a ajunge la public și pentru a-i comunica acestuia că merită mai mult, că se poate și altfel și că nu toată lumea s-a resemnat.

Florin Călinescu, Tudor Chirilă, Marius Manole, Victor Rebengiuc, Mihai Călin și mulți alții și-au valorificat notorietatea adusă de sticlă pentru a ține măcar o pătură a societății în stare de alertă. Sigur că aceștia au pendulat între medii. Sigur că au fost de găsit și-n stradă, dar și pe Facebook. Sigur că ne-am uitat și la materiale de calitate în online, precum cele făcute de echipa Recorder. Dar n-aș vrea să uităm de rezistența și acuratețea unor prestații televizate. Fără jurnaliști precum Adelin Petrișor sau Alex Dima televizorul și-ar fi pierdut din culoare și credibilitate. Și uite că o spun și p-asta: fără umorul – contestat și contestabil, după unii – personajelor din Las Fierbinți nu ne-am fi văzut niciodată atât de clar reflexele hidoase. Sigur că intenția lui Bobiță și-a lui Celentano a fost aceea de a ne livra comedie și divertisment. Dar acum am convingerea că personajele care s-au perindat pe sticlă live form Fierbinți mai mereu ne-au avertizat: aveți, dracului, grijă că s-a transformat toată România în Las Fierbinți!

Să reținem deci… Păi dacă le faci parc de distracție la copii, li se urcă copilăria la cap și după aia ies în stradă, fac proteste, hashtag rezist, și cel mai grav, se fac corporatiști când sunt mari…

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.