Masca bună trece primejdia rea

Am găsit cel puțin 3 articole utile pe CNN.com care dezbat utilitatea purtării măștilor pe perioada pandemiei de Covid-19. Concluzia, a la Gică Hagi, ar fi că decât fără mască mai bine cu.

Primul articol anunță din titlu că e posibil ca Asia să fi avut dreptate în ceea ce privește îndemnul adresat populației de a purta mască în public, iar restul lumii abia acum și-ar putea reconsidera poziția. Și într-adevăr la început lucrurile au fost extrem de confuze câtă vreme au exista voci care au insistat pe spălatul mâinilor, iar masca au recomandat-o mai degrabă celor care se știu purtători de coronavirus.

Textul lui James Griffiths face trimitere la experiența asiaticilor care au trecut prin crize similare, generate de viruși din această familie numită coronavirus. CNN citează un medic specialist în boli infecțioaze care apreciază că în Hong Kong purtarea măștii este o regulă esențială, care ajută nu doar la protejarea de SARS ci și de gripa obișnuită, atunci când e sezon.

Un alt medic microbiolog, de data aceasta din SUA, spune că nu există un studiu clar care să dovedească faptul că masca nu ajută. Ba mai mult, acesta sustine că sunt șanse ca ea să ajute mai mult decât să dăuneze. Chiar și o mască făcută în casă poate ajuta dacă e purtată corect.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, OMS, dar și alți experți sau jurnaliști au reușit să deruteze un pic populația atunci când au transmis că cei sănătoși nu ar trebui să poarte masca. Asta i-a făcut pe unii să se întrebe de ce ea ar fi utilă cadrelor medicale și oamenilor obișnuiți nu?

Zeynep Tufekci citat de New York Times punctează faptul că e posibil ca autoritățile să fi avut o strategie de a proteja stocurile de echipamente de protecție. DAAAR este posibil, se înțelege din articol, ca tocmai această mișcare să fi ajutat virusul să se răspândească.

Culmea e că acum organizații precum Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor tind să-și schimbe recomandările pentru că s-a dovedit că virusul poate fi răspândit și de cei asimptomatici și de cei cu simptome severe, înainte ca acestea să apară.

Cel de-al doilea articol, din 31 martie, ne prezintă țările care au zis un da ferm pentru purtarea măștilor de protecție – China, Taiwan, Coreea de Sud, Hong Kong și Cehia. Spune textul că există zone în China unde chiar este obligatoriu să porți mască în unele spații publice, lipsa ei ducând la amenzi.

În condițiile în care chiar și în State lipsesc măștile se pune problema dacă nu cumva acestea ar trebui să ajungă cu prioritate la cei din linia 1, adică mai ales la cadrele medicale. Realitatea e insă aceea că dacă și oamenii ar purta corect măștile am avea infectări mai puține și implicit o mai mică presiune pe sistemele medicale.

Până acum studiile științifice nu au fost prea concludente în a susține răspicat ideea purtării măștilor. Deși în SUA, în 2017, cei care aveau și alte boli, erau sfătuiți să le poarte chiar și împotriva gripei. Apoi, mai zice articolul că măștile purtate în combinație cu o igenă adecvată chiar scad riscul de a contracta o infecție respiratorie cu până la 70 la sută.

Textul indică apoi un alt studiu din care cităm –

Wearing a face mask in public areas may impede the spread of an infectious disease by preventing both the inhalation of infectious droplets and their subsequent exhalation and dissemination. 

și care duce imediat și către concluzia că dacă ieșim la piață sau supermarket cel mai bine ar fi să purăm o mască. Se poate chiar și una confecționată de noi acasă.

Menționez aici și un al treilea material de presă, publicat tot de CNN din care aflăm că Austria, Cehia și Slovacia recomandă cetățenilor să poarte mască. Ba mai mult cehii chiar au început să-și confecționeze singuri, acasă, măști pe durata pandemiei de coronavirus.

Fac o paranteză acum – la momentul când adaptez articolele de pe CNN, Cehia are 3600 de peroane infectate și o cifră destul de mică în dreptul persoanelor decedate – 40.

A doua paranteză se referă la Japonia. Acolo e un soi de scandal după ce premierul a anunțat că va distribui familiilor din zonele cu răspândire a virusul COVID19 câte două măști reutilizabile. Scandalul, explicat pe scurt, e generat de faptul că opozanții premierului Abe cer măsuri mai ferme, declararea stării de urgență și declară că testarea e la un nivel scăzut oferind un fals sentiment de siguranță. În plus ar fi nevoie de mai mult de două măști per familie, iar aceste măști promise de administrație vor ajunge și ele undeva în această lună.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.