Infectarea cu Covid-19: Simptome

Încerc în rândurile de mai jos să fac o compilație de texte/articole de presă care se referă la simptomele pe care le-ar putea avea un pacient după ce s-a infectat cu Covid-19.

Înainte de a le prezenta vă reamintesc un detaliu. În emisfera nordică este și sezonul gripelor și al virozelor. În acest context, în matinalul de luni 23 decembrie, medicul Adrian Marinescu de la Spitalul de Boli Infecțioase Matei Balș amintea că dincolo de simptome precum febră mare – peste 38, tuse seacă, durere-n gât, dificultate în a respira, probleme digestive – diaree un element important de luat în calcul este contextul epidemiologic. Adică să analizăm în ce măsură este posibil să fi venit în contact cu o persoană purtătoare de Covid-19.

Într-un articol publicat de Fox News, preluat însă de la New York Times se spune că pierderea mirosului și a gustului pot fi indicii care atestă o infectare cu noul tip de Coronavirus. Medicii recomandă, dacă apar astfel de simptome, începerea procesului de auto-izolare…

Despre pierderea mirosului există un articol și pe digi24.ro, acolo unde se specifică: acest simptom se întâlneşte cu toate acestea „destul de rar” şi este observat „în general” la pacienţi tineri, care dezvoltă forme „mai puţin severe” ale bolii (…) Există o legătură evidentă” între anosmie şi virus, a afirmat Jean-Michel Klein, preşedintele Consiliului naţional profesional al medicilor ORL.”

În afară de febră, tuse, dificultăți în a respira și simptomele prezentate mai sus, materialele publicate de Ministerul Sănătății din România amintesc și de dureri musculare și stări de oboseală. Cel mai comun simptom, conform mai multor studii, pare să fie insă febra ridicată.

Sistemul de asistență medicală din UK subliniază că pe lângă febră trebuie să urmăriți dacă tușiți intens pentru mai mult de o oră sau trei sau dacă aveți nenumărate reprize de tuse seacă în decurs de 24 de ore.

La americani lista simptomelor este completată de schimbarea culorii feței și-a buzelor – albăstrire, durere persistentă sau presiune la nivelul pieptului și o stare de confuzie sau dispariția atenției/ a puterii de concentrare. Într-un chestionar elaborat de autoritățile din Canada se face referire și la trezirea din pat cu dificultate precum și la dificultățile de respirație care apar atunci când încerci să stai jos. Iar autoritățile din Australia recomandă pacienților să sune la urgențe în momentul în care apar probleme serioase de respirație.

Pe site-ul celor de la UNICEF se recomandă părinților să ia legătura cu medicul de familie dacă apar aceste simptome – febră, tuse sau dificultăți de respirație – și să fie apelate autoritățile dacă aceste simptome apar după o călătorie efectuată într-o zonă roșie sau după un contact cu cineva suspect a fi purtător al virusului. „În cazul în care copilul prezintă simptome, solicitați îngrijiri medicale și urmați recomandările medicului. În plus, la fel ca în cazul altor infecții respiratorii precum gripa, pe perioada când prezintă simptome, țineți copilul acasă, asigurați-vă că se odihnește, și evitați să mergeți în locuri publice, pentru a preveni răspândirea către ceilalți.”

Organizația Mondială a Sănătății punctează, într-o zonă de Q&A dedicată virusului, că fumatul nu este eficient, adică nu ajută la distrugerea virusului, ci, din contră, poate fi un factor care dăunează sănătății și poate îngreuna recuperarea.

La final adaug un pasaj dintr-un articol de pe digifm.ro care ne prezintă în detaliu cum reacționează corpul/plămânii după infectarea cu COVID-19

– odată ce ați intrat în contact cu COVID-19, virusul ajunge în corp, iar copii ale acestuia încep să se înmulțească și infectează celulele vecine. Simptomele încep adesea cu o durere în gât și o tuse uscată;

– apoi, virusul „se târâie progresiv pe tuburile bronșice”. Când virusul ajunge în plămâni, mucoasele lor se inflamează. Acest lucru poate deteriora alveolele sau sacii pulmonari și trebuie să „muncească mai mult” pentru a-și îndeplini funcția de a furniza oxigen sângelui care circulă prin corpul nostru și de a îndepărta dioxidul de carbon din sânge, astfel încât să poată fi expirat;

– umflarea și fluxul afectat de oxigen pot determina ca zone din plămâni să se umple cu lichid, puroi și celule moarte;

– în cele mai grave cazuri, pacienții respiră atât de greu, încât trebuie să fie puși pe un ventilator.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.