O frustrare onestă

Arată cam așa:

Am prins la tv cam două ore de știri, majoritatea cu personaje politice de pe la noi. În aceste minute de contre sterile, între cei care au fost la putere și cei care urmează, s-au strecurat și câteva spoturi electorale. Apoi am încercat să-mi dau seama cu ce am rămas…

Am rămas cu senzația că mai toți care se vor miniștri sau chiar șefi de țară vorbesc pe lângă mine, pe lângă aria intereselor mele concrete și imediate. Discuțiile nu sunt purtate despre cum se va schimba viața mea, ci a lor. Vor avea sau nu funcția? Ce părerea are Cutărescu despre ce a zis alt Cutărescu. Un șir lung de discuții despre discuții și aproape nimic despre intâmplări concrete.

Vom intra, bre, la anul în Schengen? Se va circula de la București la Arad pe autostradă? Avem și noi ca țară un obiectiv, un traseu? Pe ce ne „anexăm”?

Ok, nu vin alegeri parlamentare sau locale, dar chiar nimeni nu-mi vobește și mie de calitatea vieții? Oare care administrație e mai interesată să circul cât mai curând cu metroul? Sau cu un tren mai curat și mai sprinten… Am răspunsul ăsta? Nu-l am. Nimeni nu are o vorbă despre cum vor arăta școlile sau spitalele într-un an sau în 5. Nimeni nu-mi spune cum vor acționa concret ca să fiu păzit și tratat de bugetari de bun simț, loiali și integri.

Știrile sunt despre Orban sau Dăncilă. Despre oamenii lor. Spoturile sunt cu Barna, Iohannis sau Diaconu. Iar eu pur și simplu nu găsesc la toți oamenii ăștia, care se perindă zilele astea la tv, și promisiuni ferme, concrete în legătură cum mine și cu ce-mi doresc eu să mi se întâmple în România.

Durerea asta în fund a lor se reflectă și-n faptul că nu avem dezbateri electorale. Avem doar materiale produse, mesaje unidirecționale. Acolo e ușor să rostești cuvinte precum educație, veșnicia satului, acasă și tot felul de alte chestii la care vibrează partea targetată de electorat.

Iată deci o frustrare onestă: Pentru mine ce momeală aveți?

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.