Totul pentru cetățeanul de rând?

Ziceam că o las mai moale cu textele despre politică… dar mi-am zis că merită să consum câteva minute pentru a trece în revistă bătăliile politice, alea mai de răsunet, duse de Liviu Dragnea.

Primul succes: scoaterea în decor a lui Victor Ponta. Ieșirea lui Ponta din PSD a însemnat deposedarea acestuia de anvergură.

Apoi Grindeanu. Primul premier scos din joben de Liviu Dragnea ne-a arătat și pasiunea acestuia din urmă pentru lumea păpușilor. La primele semne că păpușa nu răspunde perfect la comenzi, Liviu n-a ezitat s-o schimbe. Chiar și cu scandal. A fost (auto)moțiune de cenzură și-au fost schimburi dure de replici. Dar Grindeanu trebuia schimbat/sacrificat.

A urmat Tudose. Ăsta ce-a crezut? Liviu l-a văzut cum își ia viteză și i-a pus frână. Premierul de la Brăila a încercat două-trei manevre, dar vorbele lui n-au prea avut aderență la partid. Și Tudose a scos frumos batistuța albă și și-a văzut liniștit de un confortabil anonimat.

Adrian Țuțuianu, făurit la județ, a făcut și el cunoștință cu managementul resurselor umane al școlii de la Teleorman. A rămas fără scaunul de șef la MAPN destul de brusc și s-a trezit dintr-o dată în tabăra celor care nu-l iubesc pe șefu. Și asta nu e bine! Și duce, în cele din urmă la cartonaș roșu. Țuțuianu a fost eliminat din PSD pentru fault, intrare imprudentă, cum se zice la tv, taman la un coechipier. Care, ghici ce, era și căpitan de echipă! Nasol.

Astăzi se prefigurează un final și pentru meciul Dragnea-Firea. Posibil ca rezultatul să fie cel cunoscut și de alți „dezidenți”, care s-au dezis de Daddy. Firea vrea să le arate celor din presă că are muniție, dar iși deplânge deja soarta de țintă atinsă. Zice că Liviu o vrea eliminată, chiar și fizic. Deci e cu bătaie, deci cu miză. Miza lor sau a noastră?

Peste toate astea Liviu a mai avut meciuri televizate și cu Iohannis. De fapt, cu Iohannis și-a propus un soi de campionat. Îi câștigă azi un set, mâine îl lasă fără Codruța… Aici nu e cu eliminări. E pe puncte. Sau pe scor electoral, poate, pentru Iohannis. N-avem încă un campion, dar avem o dispută și un adevresar la care Dragnea se raportează pentru un soi de validare. Mă bat și cu ăsta… ca să vadă cei de-acasă că pot juca și derby-uri. Dar nu dăm tare să ne julim!

La final, că aici voiam toți să ajungem, să ne întrebăm, pentru cine a deschis Liviu atâtea fronturi? Care dintre cei eliminați nu l-a lăsat să facă drumuri, poduri, școli s-au spitale? Interesant este că Dragnea, liderul PSD, a purtat toate aceste lupte cu programul de guvernare-n gură, urmând ca-n urma lui să rămâna ceva și pentru omul de rând. Dar Liviu n-a mutat însă niciun bolovan pentru a schimba țara. Nu. El a mutat doar oameni. Și, firește, atenția de la cum ar fi trebuit să se transforme în bine România.

Deși i-a devorat pe Grindeanu, Tudose, Ponta, Țuțuianu… Liviu nu are azi cum să le zică oamenilor: Bă, dar a meritat! Uite cum merg trenurile! Ia uitați-vă la autostrăzile astea! Ce ziceți de spitalul ăla! Nimic. Rămân aceste dispute și un gol imens în dreptul realizărilor.

O să ziceți că am uitat de pensii și de salarii, de voucherele de vacanță, de electoratul mulțumit, de funcționărimea care prosperă. N-am uitat! Dacă azi mănânci bine, înseamnă că uiți apoi să mai mănânci? Nu. Chiar și cea mai fidelă parte a electoratului trebuie hrănită. Mereu. Iar victoriile de etapă, cu Grindeanu, Tudose sau Firea nu țin nimănui de foame. Și, când se vor termina banii, va fi infinit mai greu să mai ai liniște și îndulgență pentru luptele tale personale.

 

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.