- Am făcut astăzi, la radio, o radiografie a României în 2017, în preajma moțiunii de cenzură. Iată ce spun datele/informțiile compilate:
1. Ultimele rapoarte Eurostat arată că România este pe ultimul loc în Europa în privinţa serviciilor medicale şi rata de supravieţuire.
2. Din datele publicate la finele anului trecut știm că în Romania speranta de viata este de circa 75 ani, având un decalaj de 6-7 ani fata de statele vest europene, situandu-se cu 5,9 ani sub media europeana.
3. România este pe ultimul loc în UE la absolvenţii de studii superioare. Un studiu european arată că doar puțin peste 15% dintre românii cu vârste între 15 și 64 de ani sunt absolvenți de studii superioare, mult sub media europeană.
4. România este pe ultimul loc în UE în ceea ce privește digitalizarea.
5. România se află pe ultimul loc în domeniul inovării în Uniunea Europeană.
6. România se situează pe ultimul loc în UE din punct de vedere al sumelor cheltuite pe cap de locuitor pentru alocații destinate familiei și copiilor (cu o sumă de 91 de euro în 2014 – La nivelul Uniunii Europene, media cheltuielilor pentru alocații destinate familiei și copiilor era de 651 de euro pe cap de locuitor în 2014.)
7. România e pe ultimul loc în regiune în ceea ce priveşte valoarea investiţiilor străine pe cap de locuitor. Lipsa de infrastructură e motivul pentru care unele investiţii ne ocolesc.
8. România pe ultimul loc din UE la centimetri de autostradă pe cap de locuitor – Țara noastră are o densitate de autostrăzi de doar 3,8 centimetri pe cap de locuitor, ocupând ultimul loc la nivelul Uniunii Europene la acest capitol.
9. Bucureștiul este orașul European cu cel mai aglomerat trafic rutier, iar România se află pe locul doi in Uniunea Europeana, la numărul de victime produse de accidentele de circulatie, cu 92 de decedați, raportat la un million de locuitori, față de media europeana de 51. Bucureștiul este singura mare aglomerare urbană din Europa care nu dispune de un sistem de transport feroviar suburban/regional
10. România, pe primul loc la mortalitatea infantilă în UE. 2.000 de copii mor anual în România înainte de a împlini vârsta de 5 ani, arată cel mai recent studiu realizat de Organizaţia „Salvaţi Copiii“
*Trenul de la Timișoara la București (în jur de 500 de km) face, în medie, 10-12 ore. În 2017 poți ajunge de la Barcelona la Madrid, parcurgând 700 de km în 2 ore și 30 de minute.
**În mod paradoxal, deși, după 1989 am rulat cam aceleași figuri politice, suntem printre ultimii în UE și la reciclarea deșeurilor.
Leave a Comment