Trăim? Sau supraviețuim?

Presa folosește adesea expresia asta nivel de trai. Și mă gândeam, după ce a apărut fluturașul polițistului Godină, oare de câți bani ar avea nevoie un român ca să trăiască și să se bucure de existența lui pe-acest pământ? Să trăiască, nu să supraviețuiască. Înțelegeți ce zic?

Imagine preluată de pe Metropotam.ro/Foto: Andrei Spirache

Cu o sumă ce se plasează cam pe la 3000 de RON – judecata mea e că – nu poți să trăiești. Și suma asta nu-i chiar mică. Sunt oameni care supraviețuiesc lună de lună cu mai puțin.

Iată estimările mele: o rată la apartament, în provincie, 800 de RON, lumină+telefon+internet 200 de RON. Întreținere în jur de 200 de RON. Două drumuri pe lună la supermarket alți 500 . Combustibil pentru mașină? Undeva pe la 200 de RON lunar. Zilnic, o vizită la magazinul din colț pentru chestii mărunte, să zicem, apă 2l, pâine și țigări (știu, există și alte lucruri mărunte în afara țigărilor pe care le cumpărăm de la magazinul de lângă casă)  – cam 25 x 30 = 750. Am consumat deja 2650? Și n-am dat bani pe medicamente, pe laptele praf sau scutecele vreunui copil, pe mers regulat la vreun sport, pe reviste sau cinema. Nu!

Rămân cam 350 (poate 400 dacă persoana are consum mai mic la vreuna din chestiunile enumerate mai sus)

Și-acum începe distracția. Încercați să identificați lucruri, activități și experiențe pe care le puteți cumpăra după ce, să zicem, ați econimist timp de 10 luni ăștia 350 de RON. După 10 luni de muncă în casă rămân mai puțin de 1000 de euro pentru pachetul mai larg pe care îl presupune verbul a trăi. Cu 3500 de RON poate îți rezervi un concediu în extra-sezon, dar vor lipsi bani de cheltuială sau de drum până la destinație. Cu 3500 de lei strânși în zece luni nu doar că nu te duci ca Dragnea până în Brazilia, dar ai emoții și pentru litoralul nostru sau al vecinilor bulgari. Să zicem că nu o vacanță te face pe tine să simți că trăiești. Atunci ce? Ce-ți cumperi de 350 de lei lunar sau de 3500 după 10 luni de salariu?

Discuția pe care încerc să o stârnesc aici nu e despre neajunsuri, nu e nici despre sărăcie. Ci despre satisfacția unui om activ. Ai zilnic puțin peste 11 lei pentru tine, pentru timpul tău liber. Muncești în fiecare zi câteva ore și-apoi joacă-te de-a savoir vivre cu 11 lei! Două beri. O sticlă de vin d-ăla ieftin. Un buchet de flori? Nu cred. Două ciocolate/înghețate?

Sunt mulți care supraviețuiesc. Sunt mulți peste care trece cea mai frumoasă perioadă a vieții lor supraviețuind. Sunt mulți care spun că aia e, că atâta se poate și că de ce s-au făcut funcționari, profesori, asistenți sau polițiști. Să supraviețuiască! Da, dar uite că la câteva țări distanță se poate trăi.

 

1 Comment

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.