Radio, soundtrack, viață

Îmi place foarte mult să vorbesc la radio, dar și despre radio. Da, mediul acela care, deși nu e la fel de spectaculos ca televiziunea sau internetul, reușește să rămână unul dintre cei mai calzi prieteni ai omului.

Urmează, în cazul în care nu v-ați prins, puțină publicitate în favoarea radioului. O publicitate prilejuită de faptul că în aceste zile se desfășoară la Munchen conferința Radiodays, eveniment la care m-am conectat și eu, atât cât am putut, de la distanță.

Ideea e că am remarcat, între ideile care s-au propagat acolo două fraze cheie de care pur și simplu m-am îndrăgostit, pentru că ele inmagazinează filosofia mea despre jobul la radio:

Radio is the soundtrack of life ( Radioul e coloana sonoră a vieții)

Your life is your work – your life is your content (Viața ta este/devine munca ta – viața ta este/devine conținutul tău)

Nu doar că sunt superbe zicerile de mai sus, dar ele mi-au și amintit de unul dintre momentele în care am înțeles că miza prezenței la microfon e conținutul relevant, unde relevanța aș traduce-o nu neapărat cu plăcerea, ci mai degrabă cu trebuința și obiceiurile omul de dincolo de difuzor. Într-una din zile am pornit o discuție despre conservele de pește, despre cât de mult îmi plac și despre cum am obiceiul să nu plec vreodată dintr-un supermarket fără o conservă de pește. Și am mutat & repetat subiectul acesta și pe Facebook. Spectacol total „in iarbă” cum le place comentatorilor de fotbal să spună. S-a lăsat cu recomandări, cu obiceiuri similare, cu rețete și cu zeci de reacții prin care publicul se declara atins (sau prins) de peștele din conservă. A fost cea mai simplă și mai eficientă trecere de la banal la memorabil, dar și cea mai bună ocazie pentru a înțelege cum e treaba cu coloana sonoră a vieții și cu viața repusă pe masă, drept conținut, celor care ne ascultă.

Apropo, știți ce este o conservă în lumea radioului? O intervenție preînregistrată și atemporală, care poate fi difuzată oricând, calitatea și valabilitatea ei fiind aproape deloc nealterată.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.