Bravo, românilor!

Acesta este textul meu pentru 1 Decembrie! E textul meu de încurajare…

Înainte de orice, aș vrea să vă întreb: vouă vă mai apar în newsfeed, la amintiri, clipuri video cu protestele din trecut, din perioada 2015-2017? Pentru că vreau să vă anunț că pe umerilor acelor proteste stăm acum.

Iar dacă România e măcar 1 cm mișcată în direcția cea bună e meritul acelor oameni care au ieșit în stradă. Nu politicienii, nu Ciolacu, Cioloș, Orban sau Ioahnnis pot schimba România. Nu!!! Ci voi. Voi. Simplu, făcând mereu gesturi care pun presiune. Voi dați direcția prin gesturile prin care cereți explicații. Voi, care faceți sesizări, care le postați mesaje pe Facebook și care, în ultimă instanță, ieșiți în stradă, sunteți de 10 ori mai importanți și mai eficienți decât un politician.

Eu unul sper să nu ezitați niciodată în a vă striga nemulțumirile, să nu ezitați niciodată în a-i sancționa și în a-i pune în defensivă pe cei din administrație. Sper să continuați să-i demascați și să-i cereți afară din funcții publice pe cei ce au avut șansa de a face secții de spitale, școli, autostrăzi și, indiferent de partid, au preferat să ignore cetățeanul de rând până când a zburat capacul sub presiunea nemulțumirilor, până când a apărut frica și instinctul de conservare.

Nu am crescut mult. Nu ne-am schimbat radical. Dar acel mic, mic de tot plus nu este mai deloc al politicienilor, ci al celor care au mișcat ceva în zona civică. Spitalele au început să primească ajutor din partea ONG-urilor, ba chiar unele se ridică din donațiile voastre. DSP-urile reușesc cu greu să răspundă apelurilor celor bolnavi, abia după ce intervin voluntarii. Iar politicienii nu scapă din a li se pune oglinda în față datorită unor încăpățânați din presă și datorită celor care, pe rețelele sociale, se revoltă și ripostează.

În urma recentelor ieșiri în stradă se putea obține mai mult. Dar uneori sunt atât de naiv încât am impresia că am reușit să câștigăm totul. Adică încrederea că încă mai sunt câțiva nebuni pe-aici care nu vor mai permite ca țara să deraieze.

Nu contează partidul pentru care votezi. Nu contează numele pentru care ai simpatii. Contează enorm acest sentiment de încredere pe care ar trebui să ți-l fi dat deja strada. Că ești important și că PSD, PNL sau USR ar face bine să te asculte, să înțeleagă nevoile comunității tale.

În aceast an, 2020, nu defilăm cu tancuri și arme, de 1 Decembrie. În acest an, clar complicat, putem însă defila, simbolic, cu acest minimum de încredere pe care l-am câștigat și deprins tot exersând scandări și ieșiri în stradă. Iată o armă nouă. Puterea și pretenția cetățeanului obișnuit

Acesta este textul meu de încurajare și de mulțumire față de cei care n-au ezitat în a fi vocali, revoltați, neumulțumiți. A lor presimt că le va fi ziua de mâine ceva mai bună! Și poate și-a noastră.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.