Nema consens

Se face culoarea verde a semaforului și treci. Frumusețea acestui gest banal constă în premisa de la care pleci în momentul în care treci printr-o intersecție: faptul că ceilalți știu și reapectă și ei convenția, regulile…

Pandemia este și ea o astfel de intersecție. Și, evident, când o traversăm ne dorim ca operațiunea să se încheie cu succes, fără să fim, în vreun fel, omorâți, loviți, acroșați, atinși de alți „participanți ai vieții” pe timp de pandemie de Covid19.

Când te urci în mașină, sau când mergi pe stradă pe timp de pandemie, nu te gândești că respectivul drum e un concurs de evitat moartea. Și un rol important în sporirea dozei de confort îl au ceilalți colegi de drum. Presupunând că și ei au aderat la regulile elementare de conduită reușești să elimini stresul, gândurile, emoțiile.

Priviți acum declarațiile politicienilor de la noi. Analizați meciurile PNL-PSD, Guvern – Firea, Specialiști – Negaționiști și o să vă dați seama că petrecerea timpului într-un spațiu anume – public sau privat – se întâmplă sub cheia unui posibil accident. Dacă treci pe roșu în viteză se cam știe care este riscul unui astfel de gest și societatea îi condamnă pe „curajoși”. Dacă ești iresponsabil pe timp de pandemie ce se întâmplă? Care pandemie, vor spune unii! Care reguli? De ce mască? De ce să închidem? De ce?

Lipsa consensului nu doar că produce haos, ci îi va duce pe mulți către moarte sigură. Șansele să dispari în accident de circulație cresc atunci când cineva se abate de la respectarea regulilor. Iar pe timp de pandemie lucrurile se conplică pentru că fix importanța regulilor este pusă la îndoială.

Cine ar fi trebuit să-i lumineze pe oameni, cine să-i pună la masă și să-i „ajute” să adere toți la comportament responsabil? Păi, fix moartea. Moartea cetățenilor tăi ar fi trebuit să fie cel mai important argument pentru o limbă comună, pentru un set comun de reguli pe care ar trebui să ni le asumăm și să ni le însușim.

Cum stăm până acum. Aproape 8000 de morți și un etern și total neprodictiv schimb de acuze între partide, vedete și simpli cetățeni. Care virus? Care reguli? Și care consens?

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.