Arta de a rata

Dacă România de după ’89 ar fi un tablou el ar fi expus într-o galerie aflată în renovare, la secțiunea, Arta de a rata.

În ultima vreme am descoperit că noi, ca țară, chiar ne-am perfecționat și-acum putem spune, fără să avem vreo jenă, că stăpânim la un nivel greu de anticipat tehnica de a amâna, ocoli sau chiar strica marile proiecte.

Se pare că după aderarea la UE, ultimul obiectiv major al României, bifat cu succes, ritmul ratărilor și nerealizărilor a fost unul accelerat.

Știu că de ceața numită Pandemie nu mai vedem și nu mai trecem în revistă celelalte detalii care ne-apasă existența, dar ăsta ar fi rostul acestui text, de a repune pe tapet grămada de „eșece”, adică zestrea de ratări din ultimii ani.

Să începem ușor și de departe… Europenii nu ne-au primit încă în Schengen, iar americanii sunt departe de a renunța la vize pentru călătoriile noastre în SUA.

Bucureștiul nu are practic o șosea de centură demnă de o capitală europeană. Capitala nu are, de exemplu, o sală polivalentă modernă, iar cartierele orașului rămân adesea fără apă caldă.

Mult dorita și prea-necesara autostradă din Moldova lipsește. Pur și simplu lipsește și niciunul dintre promisele spitale regionale nu este finalizat.

Abia acum mijesc pilonii unui nou pod peste Dunăre, la Brăila, iar Dacia și Ford se încăpățânează să dea localnicilor de muncă, deși conexiunile rutiere spre și dinspre Craiova sau Pitești sunt și ele nerezolvate, în ciuda angajamentelor luate de guvernanți.

Și, ca să închid cercul, aș puncta că nici măcar Catedrala Mântuiri neamului nu e terminată.

Nici măcar ambițiile personale, dodiile de campanie electorală, nu s-au concretizat. Suntem pe minus chiar și la gogomăniile numite Dracula Park, românii pe Lună sau canal navigabil București – Dunăre.

Și-n tot acest peisaj în care numitorul comun este dezastrul la nivel macro ceva chiar reușește să funcționeze și, de ce nu, chiar să ne fascineze. Succesul personal și prosperitatea pe persoană fizică a politicienilor. Impreciși precum tricolorii, la finalizare, politicienii au darul de a se remarca atunci când se preocupă de propriile funcții și averi. De 30 de ani ei fac liste, propun și, mai ales, se autopropun, pentru a face și a drege, pentru propășirea neamului românesc. Rezultatele sunt cele de mai sus, iar tupeul lor este cel pe care-l știm. Între cele două, clar, prostia noastră. Și inerția, proverbială aș zice, când vine vorba de ratări și rateuri.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.