Prăpădul fără discriminare

De ce cred că e greșit să crezi că guvernul are ceva cu HORECA și că „arabul” și cu „mandolină” vor să te distrugă:

1. Politicienii nu au nimic cu o industrie anume. Dacă te uiți la cum arată spitalele, școlile, autostrada lipsă din Moldova, realizezi că ei lovesc aiurea, peste tot. Prostia, clientelismul și corupția au ținut țara asta prizonieră. Și nu le-a fost milă, așa cum nici acum nu există pic de compasiune în comunicarea publică asociată diverselor restricții.

2. Cei care sunt antreprenori sau au profesii liberale asociate activităților din HORECA sunt mai degrabă votanți de dreapta și ar fi sinucidere politică dacă fix pe ei i-ar „desființa” actualul guvern liberal, cu dedicație. Să le faci rău voit celor care au o viață socială dinamică sau celor din lumea artistică e absurd, așa că încă o dată subliniez că autoritățiile au mai degrabă o problemă de comunicare și-o lipsă acută de idei prin care pot compensa și ajuta niște profesii, niște oameni până la urmă, care nu mai pot suporta încetarea activității. Pandemia asta cere, cum ziceam mai sus, reacții rapide, fără concesii, dublate însă de compasiune și soluții.

3. Feeling-ul de moment e că ne îndreptăm către zile mai grele (sper ca perioada de lockdown din primăvară să nu ajungem s-o privim ca pe una în care ne-am alintat) și dacă vom ajunge la vreo catastrofă să nu o traversăm așa de înverșunați și dezbinați. De vină pentru chestiune asta sunt tot politicienii care ne-au tras-o, fără discriminare. Pensionarii se oftică, pe bună dreptate, pentru că există pensii nesimțite și pensionari de lux, privații se uită urât, tot pe bună dreptate, la salariile colosale ale pilelor din sistemul bugetar, profesorii sunt loviți în pregătire și prestigiu de faptul că trebuie să vorbească la camere și laptopuri, medicii și ei transpiră în combinezoane…

Întreaga societate suferă, transpiră, oftează și înjură. Nimeni nu distruge industria ospitalității, ci și această industrie e victima la pachet pentru anii de dezordine morală și socială. În România am trecut de 5000 de morți. Aceștia aveau joburi și familii. Covid-ul n-a discriminat pe nimeni. Și nici ineficiența autorităților de a ne pregăti mai bine pentru această pandemie n-a discriminat.

Îmi pare rău pentru cei cu restaurante, pentru artiști, pentru organizatorii de evenimente. N-avea cum să vă fie vouă bine într-o țară pe care ăștia au îmbolnăvit-o pe orizontală și pe verticală. Corupția ucide, nu e un slogan. E urmarea firească la ce am tolerat. Vreo 30 ani. Acum, chiar și cu restaurante închise, servim ce-am copt în anii ăștia. Sorry!

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.