PriMARELE

FOTO – https://www.facebook.com/BucurestiOptimist

Mergi la vot! Fă-o nu pentru că-ți spun eu aici sau pentru că ți-o spune altul pe Facebook sau la TV. Ar trebui s-o faci pentru locul în care trăiești, adică pentru tine sau familia ta.

Așadar, în weekend NU alegem mici sau mari Dumnezei pentru orașele/localitățile în care trăim. Candidatul, viitorul edil, PriMARELE, zice că-ți poate schimba viața. Că va revoluționa orașul, că va face, că va drege, că el este un vizionar, un bun administrator… Și, de cele mai multe ori, minte!

Ultimii 30 de ani ne-au dovedit că lucrurile nu prea stau așa. Primarul n-are stofă de administrator. Sunt rare excepțiile. El e mai mult cu gargara, e politician și mai puțin un gospodar, mai mult un diletant și mai puțin un edil care înțelege unde suferă urbea și cum se poate ea dezvolta.

Ce e de făcut? Păi e. Primul pas e implicarea. De fapt, nu PriMARELE schimbă orașul sau locul în care trăiești, ci tu o faci. Mai întâi votezi, apoi pui presiune. Permanent! Ceri! Vrei, ceri, iar vrei și iar ceri. De fapt, asta trebuie să facă primarul – să asculte comunitatea, iar comunitatea decide în ce direcție merge o anumită zonă.

Cartierul e al celor care stau în el, nu al primarului. De altfel, primarul stă la dracu’, la vile, la bogați… e de văzut doar în campanie la tine în cartier. Autobuzele sunt și-ar trebui să fie așa cum vor cetățenii, nu așa cum a aranjat apele edilul sau grupul de prieteni ai acestuia. Drumurile și podurile trebuie și ele să răspundă nevoilor celor din localitate. De ce? Pentru că ei, oamenii, sunt cei care plătesc pentru ele.

În weekend mergi la vot. Dar n-o face pentru cel de pe afiș. Fă-o pentru tine și alege-l în fruntea localității pe cel dispus să facă ce vrei tu, ce vor prietenii/vecinii tăi. Nu alege un carismatic, un scandalagiu și nici un politician giftuit cu care nu te vei întâlni în autobuz sau metrou. Alege, dacă poți pe cineva care crezi că te-ar primi în audiență sau ți-ar răspunde la telefon. Primarul nu e Dumnezeu pe durata mandatului. E angajatul cetățenilor.

Nu se fac podurile, școlile sau spitalele după voia unui primar. Infrastructura se face acolo unde e nevoie de ea și-acolo unde comunitatea o reclamă. Așează-ți gândurile, schimbă un pic felul în care vezi administrația și nu mai lăsa persoane sau găști să mutileze bugetul pe proiecte fără sens. Ai grijă de parcul de lângă blocul tău, de străzile pe care mergi sau de școala copilului tău și amintește-i constant edilului că astea sunt prioritățile tale și motivul pentru care i-ai pasat această responsabilitate.

La fiecare alegeri ne propune să-i schimbăm pe ei. Poate că de data asta încercăm să ne schimbăm și pe noi.

Gata cu PriMarele! Noi suntem cei care contăm! Votăm și-apoi să fim mai pretențioși, ce mama dracului! Că doar e vorba de locul nostru, de banii noștri și de viața noastră!

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.