Despre audiențele radio și marele meu noroc

În ziua în care se publică procentele/cifrele am mereu o stare de neliniște și aș vrea să fac o emisiune mai bună decât în celelalte zile, când, evident, îmi doresc să fac cea mai bună emisiune din lume.

Acum, în septembrie au venit cifrele pentru sezonul de vară, sezon făcut complet în formla de trei – Miu, Beatrice și Ciuclaru. Plecarea unui om de bază + pandemie au fost elementele care ar fi putut oricând să afecteze în vreun fel consumul de radio sau preferințele ascultătorilor. Și fix asta s-a întâmplat, doar că în beneficiul radioului la care lucrez. Digi FM are creșteri de audiență (că arăt imediat cifre) și chiar dacă progresul nostru e lent e foarte sănătos câtă vreme se menține acest trend iar radioul câștigă de la val la val de măsurători în popularitate.

Pe național, în vara lui 2019 Digi FM ocupa locul 7 cu 839.000 de ascultători, și o cifră de 4.5 la market share. Digi FM a ajuns în vara aceasta pe locul 5 – urcare două poziții. Postul are acum 907.000 ascultători (daily reach) și o cotă de piață pe național de 4.5. Digi FM a crescut și în măsurătorile pe urban, o poziție, și, pe public comercial, la nivel urban este pe locul 5 cu o cotă de piață în creștere de 5.2 de la 4.9.

Dacă vorbim de public comercial la nivel național, Digi FM este chiar o surpriză. Suntem pe locul 4!!! Cu 636.000 ascultători în ultimul val de măsurători și 6.1 market share.

Vara lui 2020 a fost ceva mai atipică, marcată în special de pandemia de Covid-19 care a schimbat puțin obiceiurile de consum are românilor.

(paginademedia.ro)

Să vorbim puțin și despre situația din București. În vara lui 2019, Digi FM ocupa poziția a 10 cu 63.100 ascultători (daily reach), iar acum, în vara lui 2020, găsim Digi FM în creștere o poziție, pe 9, cu 67.000 de ascultători zilnic.

Recunosc, am scris acest text – și am strâns aici aceste cifre – cu un soi de mândrie și cu recunoștință pentru tot efortul depus de colegii mei și pentru încrederea acordată de ascultători. N-a fost deloc ușor. Am lucrat de-acasă foarte multe zile, am trecut prin schimbări în echipă, iar oamenii și-au schimbat și ei tabieturile, mulți dintre ei fiind nevoiți să nu ne mai însoțească în trafic și, probabil, să ne caute pe frecvența radioului din casă.

Sigur că abia următoarele cifre vor fi importante. Apoi următoarele și iar următoarele. Cu acest mic salt ne facem însă curaj și ne motivăm pentru diminețile care urmează, pentru viitoarele programe de la Digi FM.

Ziceam în titlu și de un mare noroc. Păi este vorba de norocul de a face această meserie pentru oameni. Scriu acest articol pe 11 septembrie. Tot pe 11 și tot în septembrie 2006 veneam în București. Am avut noroc, cum am mai scris, cu Călin Husar. Apoi sigur că mi-a fost de folos și a fost un mare noroc să lucrez împreună cu Dobrovolschi și Craioveanu. Cred că anii aceea au însemnat cea mai bună perioadă a show-ului Guerrilla de dimineață. Apoi am avut de învățat de la Vlad Petreanu, cât am lucrat cu el la Europa FM. Iar când am ajuns la Digi am găsit în echipă un alt greu al presei noastre – Cătălin Striblea. Acestuia din urmă îi mulțumesc pentru încurajările de la predarea ștafetei. Sunt convins (eu așa sper) că și el se bucură pentru cifrele făcute de prietenii lui 😉

Vă ziceam că e un mare noroc să lucrezi în radio. E drept, e și-o mică presiune legată de cifrele astea în baza cărora atragem clienții de publicitate. Dar e și mega-distractiv. În ultima perioadă simt cum ascultătorii se strâng în jurul nostru și abia așteaptă să participe cu o părere, cu o poveste la show. Am o veste MARE pentru ei. Miu, Beatrice și Ciuclaru vor să facă treabă bună în continuare. Și da, e adevărat, Matinalii Digi FM sună bine împreună cu tine.

Vă super-mulțumiiiiim!

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.