Banii pentru personalul medical și binele comun

Cred că ar trebui să vă povestesc aici mai des întâmplările de dimineață, de la radio. Astăzi, de exemplu, un cadru medical a vorbit în numele a 300 de colegi anunțând că refuză suma vehiculată de presă ca fiind un spor acordat de autorități pentru contribuția lor în lupta contra noului coronavirus. Las mai jos un extras din declarație, iar știrea o găsiți integral pe site-ul Digi FM.

„Pentru noi a fost ca o palmă dată de guvernanți. Au venit cu o formă de şpagă, e o propunere jignitoare”, spune la Digi FM, Maria Tomiţă, medic la Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală.

Nu o să trag o concluzie, ci o să prezint un scenariu care, în opinia mea, îi cam dă dreptate doctorului Maria Tomiță. Și, da, banii ar fi și utili și meritați. Fiecare cadru medical care s-a expus, care și-a riscat propria viață ca să o salveze pe a altuia, merită nu doar aplauze, ci și o recompensă concretă, în buzunar…

Dar iată scenariul: medicii și asisestentele din linia 1 vor ridica 2-3 luni ceva mai mulți bani. 2500 de lei în plus, anunță presa. Pentru cei dispăruți ajutorul va merge către familii. Vor trece mai ușor peste chestiunile care țin strict de zona materială. DAAAAR, peste câteva luni, un an, ne lovește o nouă pandemie, o nouă criză a sistemului medical. Oamenii vor fi acolo, la datorie. Fără echipament de protecție, fără aparatură, fără ventilatoare sau dezinfectanți. Autoritățile anunță că eroii vor fi stimulați financiar.

Știrea sună așa: Un grup de cadre medicale a trimis o scrisoare prin care refuză stimulentul financiar oferit de Guvern și vor ca în schimb să muncească în condiții de siguranță. Iar întrebarea mea sună în felul următor: au dreptate cei 300? și dacă au dreptate, de ce nu sunt mai mulți și mai convingători în a pune presiune pe autorități? De ce nu reușesc niște specialiști să schimbe macazul și de data asta statul să investească în infrastructură și în pregătirea spitalelor pentru crizele viitoare?

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.