Clor versus Covid-19

Astăzi vă prezint o nouă compilație de materiale traduse care ar putea să ne-ajute în lupta noastră de zi cu zi cu noul coronavirus. Din discuțiile cu colegii de la radio s-a născut întrebarea: ne sunt sau nu de folos soluțiile cu clor?

Iată ce am găsit

  1. Ce zice Institutul Finlandez pentru Sănătatea Muncii

La curățenia generală putem da pe suprafețe cu următoarele soluții dezinfectante: Dezinfectant bază de alcool (de exemplu, 70% etanol), peroxid de hidrogen sau soluții pe bază de clor (de exemplu, soluție de hipoclorit de sodiu; concentrație 0,1%. Corpurile sanitare din toalete trebuie tratate cu o concentrație mai mare de clor (de exemplu, 0,5%). Suprafețele tratate cu o soluție de clor 0,1% trebuie șterse cu o ștergere umedă de unică folosință atunci când timpul de contact indicat a trecut.

Grijă mare la protecția mâinii și a gurii când folosiți soluțiile pe bază de clor.

2. Autoritățile din Australia recomandă și ele, de-exemplu, soluțiile pe bază de clor din comerț la curățarea suprafețelor când avem de a face cu decontaminarea unei camere în care a stat o persoană purtătoare a virusului. Din text se înțelege că puteți combina detergent cu astfel de soluții pe bază de clor, iar acolo unde avem de a face cu suprafețe ce nu pot fi atinse de aceste soluții se recomandă curățarea cu abur. Mai există un document al Departamentul de Sănătate din Australia care spune că împotriva virusului Covid19 pot fi folosite soluțiile pe bază de clor. Și aici există indicația de a adăuga și detergent sau de a face curățenia în doi pași. Întâi se folosește detergentul obișnuit destinat suprafețelor din casă, apoi putem apela fie la dezinfectant recomandat pentru unitățile spitalicești, fie la soluțiile pe bază de clor.

3.Și pe AFP există o secțiune în care cititorii sunt lămuriți în legătură cu mai multe aspecte care au circulat pe net legate de protecția împotriva virusului. De aici reținem că soluțiile pe bază de clor sunt eficient, doar că ele trebuie folosite corect. Textul reia recomandarea OMS de a nu aplica astfel de soluții direct pe corp. Apoi găsim și indicația CDC-ului americanilor de a folosi clorul pentru a dezinfecta un bazin de apă/o piscină.

4. La final vă prezint și un document conceput de Asociația Internațională de Transport Aerian, aici soluțiile pe bază de clor și sau spray-urile sunt recomandate pentru dezinfectarea instalațiilor de aer condiționat/ventilație sau pentru curățarea suprafețelor. În plus, soluțiipe pe bază de clor sunt trecute și pentru situațiile în care echipele de profesioniști trebuie să decontamineze un terminal prin care a trecut un posibil infectat.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.