Când faci din treabă trebușoară

Sunt dintre cei care au ținut partea autorităților române de când s-a declanșat operațiunea de, să zicem, luptă împotriva virusului COVID-19. Pare că s-au căznit să n-o comită grav, dar zilnic apar dovezi că nu suntem în stare să facem lucrurile ireproșabil. S-o luăm pe puncte și să punem niște întrebări:

  1. De ce nu se comunică intens și transparent numărul testelor efectuate la nivel național? Sigur că e confortabil să anunți populația că sunt doar 300 și ceva de oameni confirmați a fi infectați. DAAAAR cifra nu acoperă nicidecum realitatea și nici nu-i ajută pe oameni să ia în serios măsurile de izolare. Un exemplu: Dâmbovița a stat zile bune cu cifra 0 în rândul pacienților purtători de COVID-19. Te mai pui la adăpost cu aceiași preocupare???
  2. Cât costă/cât plătește statul român pentru un test, cât durează această procedură de la întâlnirea medicilor cu potențialul purtător? Și ce poziție au autoritățile de la noi față de anunțul făcut de Sanador în legătură cu testarea în regim privat, la scorul de pandemie de numai 350 de lei.
  3. Ce se întâmplă cu premierul Ludovic Orban? Pot explica autoritățile ceva mai clar și onest ce s-a întâmpmat de s-a autoizolat? Premierul a ținut, într-adevăr ședințe interminabile, dar a apărul la tv vizibil schimbat, extenuat și cu ceva broboane de transpirație. Este, din punct de vedere medical, ok?
  4. De ce se fac seriale/specatcole media despre desfășurarea de forțe pentru ridicarea spitalelor mobile, dar nu se documentează video și frustrările medicilor care nu primesc echipament de protecție? Cumva autoritățile vor să câștige încrederea cetățenilor, dar îi amăgește fix pe cei care sunt în linia 1. Din nou, bilă neagră la transparență…
  5. Dacă e stare de urgență în țară de ce autoritățile/firmele locale nu o respectă? De ce pe străzi vedem oameni care schimbă borduri?
  6. Președintele Klaus Iohannis, pe care presa mai că îl ruga să iasă pentru a spune ceva, are un discurs moale, neconvingător. Chiar nu poate șeful statului să le transmită cetățenilor un mesaj ferm? Președintele poate să le spună oamenilor mai mult decât să fie atenți la igenă. Președintele ar trebui să fie liderul de urmat și de ascultat…
  7. Ce se întâmplă cu partea de cercetare? Dar cu mediul academic? Ce studii finanțează România în această perioadă critică? Există din rândul elitelor și alte nume decât eternul Cercel care pot comunica oamenilor proiecții, modele matematice și soluții de depășit criza.
  8. Concret, de când s-a decretat starea de urgență, câți specialiști din China sau din orice alt colț al lumii au fost abordați/consultați de autoritățile de la noi? Câte milioane de măști s-au importat și ce cantitate de echipament reușim să producem intern?
  9. Guvernul are purtător de cuvânt? Are o strategie clară pentru ca informația să ajungă chiar și în satele izolate din România? Folosesc autoritățile de la noi eficient și corect forța rețelelor sociale?
  10. Dacă au strâns ceva date din cardul de sănătate și dacă se va lucra cu cap cu datele de la evidența populației statul român ar putea ajunge și cu informații dar și cu echipe de intervenție fix la persoanele vulnerabile, la cei din grupele de risc. Dar asta înseamnă digitalizare și preocupare reală. Se întâmplă ceva de genul ăsta?

Modelul avem celulă de criză și seara, în prime time, vă dăm ceva de mestecat, nu e satisfăcător și clar nu ajută țara să iasă din criză. Se pare că tot privații sunt mai activi pe partea de donații, dar și pe cea de convingere a cetățenilor să stea cantonați în propriile case. Competența și preocuparea sinceră pentru binele comunității a cam lipsit din schema statului și ăsta e motivul pentru care acum bâjbâie și nu convinge. Dacă îi iei banii poporului, îi promiți drumuri, dar îți faci vile și vacanțe o să-l pierzi de partener. Iar dacă nu-i oferi protecție și sănătate va încerca să și-o procure singur, fiind astfel expus speculanților și impostorilor. Ușurința cu care românii asimilează și distribuie știri false poate fi pusă tot în cârca statului, care l-a tot păcălit și pedepsit pe contribuabilul onest. Știți spitalele alea regionale promise? Promise și nefăcute. Deci primii care au aruncat pe piață fake news sunt politicienii. Acum tot ei trebuie să gestioneze și-o criză mondială și-un model toxic de a face din orice treabă o trebușoară.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.