De ce te-ai peremizat, PSD?

Mă uitam azi la o hartă a României care ilustra votul de la alegerile prezidențiale din anul 2000. Între Iliescu și Vadim aproape toată țara îl alegea pe primul. În lupta dintre PSD și PRM câștiga detașat partidul cu trandafiri.

La niște ani distanță, de evenimentul mai sus amintit, se cultiva în PSD răsad de la PRM. De ce oare? Principalii „agricultori”, promotori ai reflexelor xenofobe și ai discursului ultranaționalist: Codrin Ștefănescu și Lia Olguța Vasilescu. Aceștia s-au înșurubat lângă Dragnea sau Dăncilă și au întreținut eterna luptă a adevăraților și patrioților români cu străinii, care străini vor să ne strice teburile și bunăstarea.

În anii în care eram cruzi într-ale democrației, în care nu aveam nici net și nici călătorii la liber în occident, românii spuneau pas și adio unui politician cu ieșiri ultra-naționaliste. Dar a venit anul 2016 și PSD-ul a crezut că ar fi oportun să aprindă flacăra luptei contra popoarelor cotropitoare. Ușor de făcut, greu de convins niște oameni cu astfel de texte și pretexte.

Teoria că alții ne fură sau că ne fură mai rău decât o poate face partidul, care mai pune ceva și la pensii sau salarii, n-a mai mers. Pesediștii sunt astăzi contrariați și acuză în stânga și-n dreapta că au primit pe nedrept diverse etichete. Cum să spună lumea ceva de rău de partidul care a dat bani la medici și profesori? Cum să te pui contra ocrotitorilor bugetarilor, primarilor și baroneilor din țară? Cum de a strâmbat țara din nas?

O explicație, simplă, poate fi chiar asta. Românii, mai ales cei plecați, au apucat să compare lumile în care trăiesc și cele proiectate de partid. UE și NATO nu sunt străinii care ne fură, ci partenerii la ușa cărora am bătut pentru prosperitate și securitate.

Inventând falși inamici, partidul a mai omis un lucru. Să aibă grijă de imaginea, prestigiul și reputația liderilor săi. Dăncilă, Codrin, Olguța, Orlando, Iordache sunt niște simpatici. Fără magnitudine. Nici Firea nu e un lider cu anvergură. Nici Gabriel Oprea.

De fapt, PSD-ul, care i-a ocrotit și cu vorba și cu fapta pe medici și profesori, nu are la vârf niște intelectuali consacrați. Și mici ca pregătire și agresivi precum peremiștii pe vremuri, pesediștii au pierdut la capitolul imagine și, în cele din urmă, încă un set de alegeri prezidențiale.

Cum ar trebui să fie următorul lider care s-ă scoată partidul din impas. Aș spune că trebuie să fie total altfel decât Dăncilă sau Daea. Tănăr, elegant, cu studii și performanțe greu de contestat, pro-european convins, vorbitor fluent de engleză și franceză și nu foarte bogat. Un Ion Iliescu nou, școlit la Paris și nu la Moscova. Oare există așa ceva? Sau PSD-ul va lua ceva mai ieftin made in Bacău?

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.