Preşedinţii de acvariu

La ora când scriu aceste rânduri se cam ştie situaţia şi clasamentul pentru următorul tur al alegerilor prezidenţiale. Mulţi zic faptul că locul 2 ar fi o surpriză. Aşadar vom avea o confruntare Klaus Iohannis vs Viorica Dăncilă.

Votat masiv în străinătate (*dar şi-acolo aflat în spatele lui Klaus Iohannis) candidatul USR-PLUS, Dan Barna, are şi n-ar de ce să ofteze. Are pentru că a fost foarte aproape de a fi personaj principal într-un moment istoric, un tur doi al alegerilor prezidenţiale fără reprezentat PSD. Istoria o scriu insă oamenii de avengură, politicienii cu experienţă, notorietate şi ceva carismă.

Iohannis abia le are pe primele două. Adică încă mai există dubii în legătură cu skill-urile sale în jocul politic desfăşurat mai ales în apele in apele naţionale.

Victoria Dăncilă are în spate un partid încă puternic şi experimentat. Şi cu notorietatea stă bine, mai ales prin prisma gafelor sale.

Toţi trei insă, Iohannis, Dăncilă şi Barna, au carenţe pe partea asta de a fi dezinvolţi în a le vorbi oamenilor. Sigur că i-aţi văzut în săli şi pe străzi, dar erau în acvarii, în medii controlate.

Dan Barna, lipsit şi de experienţă, ar fi putut oare puncta mai mult pentru a câştiga în notorietate? Poate. Dacă ar fi avut ceva mai mult timp la dispoziţie şi ceva carismă de tip Traian Băsescu. Dar modelul de politician propus de Barna e fix invers modelului Băsescu. Funcţionăraşul-corporatist s-a înscris la maraton şi-a alergat cât de bine a putut. Fără un partid de tradiţie în spate, fără experienţa principalilor competitori şi fără aptitudini pentru a se mişca într-un acvariu mai mare a fost condamnat la acest loc 3.

Iohannis vs Dăncilă, aşadar tura viitoare. O finală cu final previzibil. Asta pentru că, momentan, Viorica Dăncilă, nu pare a avea în mânecă un as, care s-o facă şef de stat. Aşa să ne-ajute Cel de Sus. 🙂

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.