De fapt, nu e pace!

Aproape tot ce este astăzi în atenția publicului autohton se consumă în zodia și logica conflictului. Nu trăim în competiție, ci într-o permanentă dispută. Șicanarea, persiflarea și distrugerea ne sunt la fel de firești și necesare precum apa și aerul. Și mă gândesc că și asta este o posibilă explicație pentru faptul că nu reușim, în acest spațiu, să ridicăm lucruri importante… împreună.

Să începem, zâmbind, cu topicurile la zi, cele la care ajungi mișcând doar din buricul degetelor. Venirea Papei i-a aprins pe net pe „funarioți”, prilej ideal pentru întreținerea conflictului cu etnicii maghiari. Ludovic Orban s-a plasat (și deplasat, aș zice!) în conflict cu cei care lucrează în IT. În Liberatea citeam despre conflictul de la metroul bucureștean, care e parte dintr-un conflict intern, mai mare, din PSD. Bula mea e și ea în conflict cu Daniel, care nu e smerit și modest precum Papa. Mitralieră era ieri în conflict cu electoratul nerecunoscător. Mitică Dragomir prinde și el un colț de site pentru un pui de conflict cu Iohannis. Apoi despre Iohannis știm că e în conflict cu PSD-ul și cu Meleșcanu și Carmen Dan, care nu vor să-și dea demisia. Iar aceștia din urmă au avut și ei un conflict cu Diaspora, românii plecați peste graniță fiind nemulțumiți că nu s-a putut vota. Iar de mâine, ca să anticipez un pic, reluăm și conflictele de rutină. Șoferii certați cu legea, călătorii certați cu igena, uberiștii certați cu taximetriștii, anteniștii cu tefeliștii…

Și fix așa, cum enumeram mai sus, se dezvoltă și consolidează specificul național: unirea noastră prin ură. Ne urâm și ne certăm unii pe alții cu drag și spor. Facem asta de dimineață până seara și, foarte rar, se strecoară în mințile noastre mirarea: cum naiba, atunci când se-adună mai mult de 10.000 de români într-un loc, nu izbucnește totul într-o păruială incontrolabilă? Vă amintiți însă de 10 august 2018?

Trăim deci o pace extrem de înșelătoare. Presa ne dezvăluie un popor format din cărbuni care mocnesc. Întrebarea este: cine întețește și ce poate stinge focul?

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.