Mereu avem impresia că alții sunt de vină

Știrile de azi sunt despre taximetriști. Cele de ieri erau despre medici. În urmă cu ceva vreme, când mureau cei loviți de tragedia din Colectiv, a fost vorba despre cei din administrație. Mâine va fi vorba, poate despre politicieni. Sau polițiști. Sau profesori…

În fond, mereu e despre noi, adică despre suma acestor știri… România ne surprinde constant cu o ritmicitate năucitoare. Ne surprinde și e curios că face asta pentru că nimic din ceea ce se întâmplă nu e chiar atât de surprinzător. Știm despre toate relele, știm de medicii problemă, despre taximetriștii mai puțin civilizați, despre șpăgarii de colo și de colo. Și pe lângă faptul că știm, mai și acceptăm.

Ce s-a ales de vibrația, de emoția care a cuprins toată țara după Colectiv. Ai fi zis că e cam gata. Că de-acolo începe să fie altfel! Ai fi zis că oamenii au înțeles că greșim toți, ca întreg. Că nu mai e loc de minciuni, de păcăleli, pentru gesturi pentru care mai devreme sau mai târziu putem plăti chiar cu viața.

Astăzi mi-e pur și simplu imposibil să cred că mai putem spune stop sau că putem deveni brusc reactivi și revoltați.

Medicii falși, greva taximetriștilor, lupta politicienilor cu justiția, bugetul care întârzie, taxele aberante… toate sunt știri care formează stratul proaspăt. Ăla care e alimenentat zilnic. Sub astfel de știri se ascund alte detalii: întârzie lucrările la stadioanele pentru Euro2020. N-a pornit nici metroul și nici trenul de la aeroport către oraș. Nu s-au alocat suficiente fonduri pentru Autostrada Moldova. Nu știm când va fi gata sectorul Sibiu-Pitești. Nu știm când va funcționa metroul din Drumul Taberei. Nu ne-am apucat de spitalele regionale… Și sub acest strat există zeci și poate chiar sute de alte mizerii de care am uitat sau la care nu avem acces.

Și pe toate le așteptăm, le notăm și le acceptăm cuminți. Sau poate nu e chiar așa. Poate mai sunt și zile în care ne prefacem surprinși. Wow, medici falși în spital?! Nu creeed! Serios? Bacterii în spital? Vaaai! Politicianul X, cu studii și abilități îndoielnice, a primit funcția cutare! Da? La noi în țară? Incredibil!

Suntem unde era normal să fim! Și nu aveți de cât să credeți că pentru tot ce se năruie în jurul nostru alții sunt de vină. Multinaționalele, serviciile, arbitrii, străinii, Soros…

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.