Ce-ar fi

Ce-ar fi să fie acesta momentul lui ,,Gata, ajunge!”. Ce-ar fi ca serile astea cu mulțimi revărsate pe străzi să însemne ceva. Ideal ar fi, nu-i așa, oamenii ăștia să nu fi strigat în zadar.

România trăiește de ceva vreme într-un soi de tensiune ciudată. S-a protestat pentru Arafat, împotriva proiectului minier RMGC, împotriva Guvernului Ponta, împotriva lui Oprea, pentru Justisție .etc În mintea mea se conturează din ce în ce mai clar ideea că s-a crestalizat o generație a nemulțumiților. Există un număr de oamenii care efectiv striga că e momentul ca hoții să se oprească și țara asta s-o apuce pe un făgaș bun.

Au rămas puțin români în țară și sunt și mai puțin pe străzi la proteste. Dar sunt vocali. Și nu cer altceva decât normalitate. Sunt puțini, dar reușesc să facă o țară întreagă să vibreze. Ba chiar și-afară se vorbește despre ei. Sunt cei care insistă ca și-aici, în colțul ăsta de lume, să fie aprinsă lumina. Să fie curat, să fie justiție, să fie infrastructură adecvată, să fie o țară civilizată în care să-ți poți crește copiii.

Există interes pentru proteste? Le pasă și celor mulți, de-acasă, din fotolii? DA! Românii, din țară și de peste hotare, chiar vor să aibă habar de drumul pe care o apucă țara asta. Au fost foarte foarte multe comentarii din Italia, Spania, Germania și UK. Transmisia live a recentelor proteste realizată de Digi FM a avut un reach pe Facebook de aproape 1.500.000 de oameni. Aprope 500.000 de români s-au uitat cel puțin 3 secunde la imaginile difuzate de Digi FM. Câeva mii (6000) au crezut de cuviință că și prieteni lor trebuie să cunoască detalii despre ce se petrece în stradă.

În România există în jur de 9.500.000 de conturi de Facebook. Undeva pe la 70 la sută e procentul celor care au Facebook și vârsta cuprinsă între 18 și 44 de ani, adică peste 6.5 milioane. Dintre cei care au Facebook, 1,5 milioane de oameni au aflat despre proteste prin intermediul paginii Digi FM. Dar despre ce s-a întâmplat duminică, 26 noiembrie, în țară, au vorbit zeci de alte pagini și toate televiziunile mari și nenumărate site-uri. Nimeni nu se poate preface că n-a știut, că n-au auzit și, mai ales, că nu contează.

Peste 40 de mii de oameni ieșiți dumincă în stradă contează enorm. Ei sunt poate cei mai vocali și cei mai dispuși să se ia de guler cu cei care tot insită cu altă agendă. Cei 40 de mii îi influențează insă pe cei rămași acasă, pe cei din orașe mici și chiar pe cei plecați la muncă peste graniță. Toți au auzi, cel puțin o dată, expresia blazării – asta e bă, așa e la noi, toți fură. Dar, cu astfel de momente în care lumea iese în stradă, tuturor le încolțește în minte fantezia: ce-ar fi dacă…am spune GATA? ce-ar fi dacă i-am face să se oprească.

***

Vă spun un secret: astăzi, mai mult ca niciodată, m-am convins că mai mult de 40 de mii de români s-au săturat de hoție și de demnitari lipsiți de demnitate. Sunt mult mai mulți cei care vor altceva și ăsta e motivul pentru care e vie flacăra asta a protestelor de prin 2012.

D-aia aprind cei puțin din stradă lanternele. Să le semnalizeze românilor care își spun seara „ce-ar fi să scăpăm de hoți” că mai sunt și alții care gândesc același lucru.

La final, deși nu vreau să vă stric entuziasmul, vă semnalez și-o mică problemă. Altfel de țară, tot cu ei nu se poate. La fel cum nu se poate nici altfel de politicieni, fără oameni d-ăștia, onești, printre ei, în partide, în viața publică. După ce vom termina de cerut în stradă o țară mai bună, cineva va trebui să-și asume și partea aia grea, de a o face.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.