Prima zi de școală – compunere, de Bogdan Ciuclaru


Emoții mari…astăzi e prima zi de școală. E ziua în care foarte mulți copii se adună în curtea școlii. Tot acolo unde, din păcate, în multe localități se află și WC-ul.

După ce se obișnuiesc cu ideea că trăiesc în România, copiii își reîntîlnesc colegii. Bine… se reîntâlnesc cu o parte. Ceilalți au plecat probabil chiar vara asta împreună cu familia, în altă țară. Spania, Italia…

Sunt și părinți care sunt dispuși să mai aștepte. De exemplu, cei din Drumul Taberei. Ei vor aștepta metroul…care vine sigur la anul. E și la anu’ o festivitate.
Asta-i prima lecție. La anu’ o să fie mai bine.

Urmează discursurile din curtea școlii. Se vede clar că și politicienii și elevii iubesc la fel de mult școala. Și ceva mai mult vacanța.
Gândurile părinților se îndreptă la alocațiii. Gândurile politicienilor la ce și-ar mai putea aloca.
Asta-i a doua lecție. Viața e nedreaptă.

Elevii intră în clase și se împart manualele. Elevii de clasa a-V-a vor primi și-un manual de sport. Ca să-i motiveze profesorii vor așeza manualele pe inelul unor coșuri de baschet. Noroc că foarte multe școli n-au nici teren de sport, nici coș de baschet. Ba chiar unii elevi n-au noroc nici măcar de coșul zilnic.
Asta-i lecția numărul trei, zisă și lecția lui Klaus: Ghinion.

Cine n-a primit manual de sport va face sport după dictare, sau acasă, la televizor. În 2018 unii școlari vor face sport și mai ales fotbal la televizor alături de elevii lui Daum. Dumnezeu n-a fost român și nu ne-am dorit victoria.

În clasă vor intra, la un moment dat, învățătorii și profesorii. Cum se deosebesc ei de elevi? Au un soi de tabletă de carton, ceva mai mare. Unii o numesc catalog. Catalogul e lame, nu e nici Android nici IOs. În catalog sunt trecute note, chestii nu la fel de importante precum Like-urile, de-exemplu.
Elevii povestesc ce au făcut în vacanță. Unii copii au compunere precoce. Părinții lor nu și-au permis să-i trimită în vacanță. Alții copii au foarte multe de povestit. La fel au de povestit și unii părinții, pe la DNA. În fucnție de aceste povești unii părinți merg la… facultatate. Una mititică și răcoroasă
E și asta o lecție.

În rest, ce frumos a fost în vacanță!

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.