Turnul și piticul (gol)

Bănuiesc că știți asta:

Să încep abrupt. Spotul KFC făcut pentru Germania nu afectează imaginea orașului și nici nu le-aduce autorităților vreun prejudiciu. Asta e părerea mea. Și-a câtorva oameni din publicitate pe care mi-am permis să-i chestionez în legătură cu acest recent „subiect” de presă. Cine are insă timp și chef de experți?

Piticul de pe creier e insă mai revoltat și mai agitat decât cel gol apărut în reclamă. Acela din urmă a sărit fără să comenteze prea mult 🙂

Acum să le explic celor isterizați un detaliu: reclama, spotul video deci, e o convenție, e un material care se folosește de un decor, oricare ar fi el, pentru a transmite o idee. Un film, dacă vreți, de 30 de secunde. Nu e niciun pitic în „turnulețul” gol acum în Târgoviște. Și nici n-a fost, pare să confirme lumea implicată in filmări. E un trucaj. E o poveste. Actorii împușcați nu mor și-n realitate! Piticul gol nu există!

Vă rog deci să chibzuiți asupra impulsurilor de revoltă și să stopați isteria. Pe de altă parte, n-ar fi exclus, ca orașul să capitalizeze fix pe spatele acestui bulgăre care se rostogolește. Se vorbește de Turnul Chindiei și-a fost nevoie de un pitic nebun ca să se întâmple asta. Unul care nici măcar nu există, decât în cele 20-30 de secunde de material filmat și, evident, procesat.

Sunt născut în Târgoviște. Am lucrat în presa locală niște ani buni, suficient de mult încât să-mi permit să vă spun niște lucruri despre cum „apără” politicienii orașul:

  1. Orașul e departe de a respira cultură și istorie, așa cum pretinde administrația locală…Impresia mea e că orașul se agață cu disperare de ce a mai rămas încă in picioare în anii de după Revoluție, în această categorie intând și Complexul Muzeal Curtea Domnească. Sunt prea puține și zilele și evenimentele care pun zona pe hartă. Târgoviștea, din nefericire, mai degrabă se sufocă între 3 localități clar mai dinamice din punct de vedere economic (Pitești, Ploiești, București) și reușește foarte greu să te convingă că e oraș reședință de județ. Vă dau un exemplu, de neputință: Târgoviștea a stat, din varii motive, ani buni fără cinematograf.
  2. De ani buni târgoviștenii (și dâmbovițenii) sunt amăgiți cu investitori și investiții, se promit stadioane și reabilitări de șosele de centură, drumuri modernizate către București sau Sinaia, dar se inaugurează cu fast și alai de oficiali lucruri mărunte, cum ar locuri de joacă prin diverse cartiere. Și investițiile mici sunt utile și demne de aplauze, dar toată lumea din oraș așteaptă mai mult de la cei pe care îi votează. E, firește, și vina celor de la centru că nu-i bagă în seamă.
  3. Nu există KFC în Târgovișe. Ironic, nu? De ce oare orașul nu e atractiv? Or fi locuitorii plecați la muncă pe-afară și cei care au rămas nu prea au bani?

Sincer, nu am nimic, nimic personal, cu oamenii care conduc orașul, dar eu chiar știu cât și ce au reușit ei în ultimii 25 de ani să facă pe plan local. Orașul nu trece prin cea mai fericită perioadă. Poate că e un moment bun să lase privitul la piticii cocoțați pe turn și să se-apuce de treabă. Căci sunt multe lucruri de făcut. Inclusiv un spot mișto cu și despre Turnul Chindiei.

(sursa foto: adevarul.ro)

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.