Emoție. Dar și rațiune!

ÎMPREÚNĂ adv. La un loc; laolaltă, depreună, delaolaltă.
ÎMPREÚNĂ adv. v. concomitent, paralel, simultan, totdeodată, totodată.
ÎMPREÚNĂ adv. În asociere unul cu altul (sau cu alții); laolaltă; la un loc.
împreună adv. în unire cu altul, în societate: a merge, a lucra împreună.
împreúnă adv. (în, pre și una). La un loc, în unire: a locui împreună cu altu.

Înclin să cred că la începutul lui februarie 2017 românii l-au (re)descoperit pe #ÎMPREUNĂ! Suntem împreună o țară, împărțim aceeași infrastructură, locuim împreună în același spațiu, lucrăm împreună și, iată, strigăm împreună.

Cineva a reușit să declanșeze fix genul acela de întâmplare care i-a făcut pe oameni mai conștienți de forța unei comunități unite. Teribilă ispravă! #neamtrezit #neamluminat

Împreună, oamenii chiar au o putere imensă. Și ei, se pare, au început să simtă lucrul ăsta! Ăsta e motivul pentru care strada e mai determinată și-n același timp mai veselă. E o regăsire! Românii încep să se revadă și, foarte important, încep să se tolereze unul lângă celălalt. Apoi strada emană o bucurie adolescentină și, aidoma celor din generația Facebook, își face selfie-uri în această inedită ipostază. Uitați-vă, sunt frumoasă, sunt curată, am bun simț, nu-mi plac hoții, strig, am spirit civic! Strada e o poezie care vrea like-uri și share-uri. Și le merită din plin! Vezi #neamunit 

Strada pune din nou România pe primele pagini și în deschidera jurnalelor marilor televiziuni, iar străinii par să ne privească din nou cu simpatie. Am încercat să înțeleg ce vor oamenii: vor să fie în centrul preocupărilor celor din politică. Vor normalitate. Mesajul? #neamsaturat

În acest peisaj al normalității, hoții stau la pușcărie, nu guvernează și nici nu sunt favorizați de cei care o fac. Asta e cea mai vehementă strigare: tolenranță 0 față de corupți! Unde e absurditatea? Unde e manipularea?

Apoi oamenii sunt deciși să joace până la final acest meci. Nu vrei să guvernezi pentru cei mulți? Atunci hashtag #rezist/#rezistăm. Înseamnă că oamenii de-acolo, din stradă, au început să înțeleagă miza. Acolo unde se fură, te mânâncă viermii în spital, în școli insalubre și chiar în penitenciar.

Trec acum la partea cu rațiunea. Rațiunea te face să te întrebi cum se conservă și cum se canalizează spre ceva concret, benefic, această energie.

Timșoara pare, de departe, cel mai bun exemplu de organizare. Revendicările iau forma unui document, unei proclamații iar oamenii încep să-și sincronizeze vocile.

Care sunt pașii următori? Aici chiar avem o bubă! Politicul e aproape în totalitate găunos. Opoziția e mai degrabă tentată de a prinde scaunele celor de la putere și se știe/sau se face că nu știe că e și ea contaminată de aceleași metehne care provoacă repulsie în piață. Cine preia pe piept mișcarea? Și cine va merge umăr la umăr lângă oricare guvern cu o pancartă din Piața Victoriei. Asta ar trebui să se întâmple. Să se guverneze cu fața la pancartă și chiar cu jurământ că cele promise nu vor fi uitate.

N-am nici viziunea și nici experiența pentru a răspunde cum trebuie continuat. Știu doar că proiecția trebuie să continue pe clădiri. Să le spunem zilnic #văvedem pentru că doar așa vor face ce trebuie.

Chiar așa! N-ar fi cool ca proiectorul din piață să ajungă monument? Proiectorul din Piața Victoriei trebuie să fie acel Speakers’ Corner din Hyde Park-ul londonez.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.