#GoMono!

Better mono than sorry!

Hanorac, rucsac, mobil, căști în urechi. La fel peste tot. București, Londra, Berlin sau Sibiu. Îmi place de el…e tânăr și gata să cucerească lumea. Are azi de predat niște schițe, un copy, o prezentare… și-ar fi nedrept să nu ajungă din cauza unui banal accident.

D-aia scriu. Mă simt dator, ca mini-purtător de mesaj (ați prins ironia?!). Mai ales că până astăzi nici eu n-am știut că treaba e atât de serioasă: muzica în ambele căști, la un volum nefiresc, a făcut deja victime. La alții, dar și la noi. Ideea de bază e că pietonii au predilecția de a folosi căști și tot ei ajung, adesea, din motive de neatenție, victime. Nu insist pe cifre sau pe detalii morbide, ci pe cât de simplu e să nu ajungi parte din bilanț. Dacă folosești o singură cască – spun cercetătorii (era nevoie de așa ceva?) – poți să auzi și altceva. De exemplu, că vine tramvaiul sau trenul. 

Go Mono este o campanie Radio 21. 

***

Să luăm o pauză. Când eram adolescent ascultam Sandra (dap!) Snow, East 17, Michael Jackson și Selecții la walkman. Sony parcă, negru siiiigur. Căștile aveau un burete care mirosea permanent a ars. Mi-amintesc și-acum cât de faină era senzația de a avea artistul acolo, captiv în minte, și de a croșeta, înainte de a vedea la MTV (daca aveai MTV), un videoclip.

Mai târziu, prin 2006, când am venit la București, am avut pentru prima dată un mp3 într-un Nokia 6234: Șuie Paparude – Armada Verbală. Ieșeam pe scările rulante de la Unirii și veneam la radio încărcat de energie și determinare.


Apoi, o vreme am abandonat căștile. Le-am reprimit în viața mea când mergeam la Frank – la agenție. Recunosc, niciodată in tramvai nu am reușit să mă rătăcesc complet in universul propus de ce rula în căști. Mă agățau mai mult discuțiile oamenilor. Defect profesional sau defect, punct. Culmea e, că uneori, involuntar, lăsam în ureche o singură cască. Și procedam, fără să-mi dau seama bine. Bine pentru integritatea mea corporală.

Astăzi consum căști la job și, pasager, la trip-urile lungi cu autocarul sau avionul. Și tot de astăzi voi alege să #GoMono și să folosesc un volum acceptabil pentru urechea de la purtător.

 

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.