Vis american cu volan de Dacie (partea a-II-a)

Edi este originar din Brașov. Când era mic și-a întrebat mătușa dacă sunt Dacii în America…

***

Acum are peste 30 de ani și de la 12 ani s-a mutat cu familia în SUA. Înainte de a sta de vorbă cu el pe Facebook și apoi la telefon, știam despre ambiția lui de a conduce o Dacie prin New York. Știam de pe net. Văzusem, ca și voi poate, ceva poze și-un clip video cu dăcioara noastră emblematică pe străzi pe care le știm doar din filme. Recunosc, eram sceptic: e o glumă, o campanie, un trucaj…ne e pe bune!

În urmă cu câteva zile, l-am abordat pe Facebook pe Eduard Palaghiță – Edi – adică omul cu Dacia din SUA. I-am cerut permisiunea pentru un interviu telefonic și-am aflat în cele 10 minute de conversație că nu e vorba doar de-o mașină și oricum nu e vorba de obiect banal, pe roți. E vorba un soi de magie în care, se pare Edi, crede. Când urcă la volanul Daciei, Edi, se întoarce acasă, în România. Oprește la semafor în Times Square, dar gândul îî zboară pe deasupra Carpaților.

A vrut, când era student, să-și ia, acolo în State, un break, de pe ebay…un Renault 12 break (în USA, ajungea modelul sub marca originală!) Nu și l-a permis. A luat însă un Renault 12 portocaliu. Dintr-o șură. American șură :). A reparat mașina, a pus-o pe roți, cum se zice, și a pus pe ea sigle Dacia. La un an distanță de la revitalizare „portocala” a cedat și destinul l-a purtat din nou pe Edi către break-ul galben. Acesta a recut prin aceeași procedură. Revizie și „dacificare”. Ba mai mult break-ul galben a făcut și două excursii în România. A venit practic cu poveștile sale americane și a sfârșit prin a alege definitiv drumurile mioritice. De fapt, cel care a ales a fost tot Edi, cel care a schimbat break-ul pe-o Dacie autentică. Bătrână, dar autentică. Mașina e aceasta din poze și vrea să cucerească America:

dacia in america 2 dacia in america 3 dacia in america 4dacie sua

Pentru anul viitor, spune Edi, Dacia din America are programul stabilit. Va alerga pe celebrul Route 66. Până atunci să dăm o cheie acestui interviu:

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.