Vis american cu volan de Dacie (part I)

Prima mașină a familiei a fost o Dacie. 1310, roșie. Nu era nouă, dar eu mi-o amintesc impecabilă. Culmea, nu țin minte și nu pot înșira drumuri memorabile cu ea, dar știu că ai mei au fost cu ea pe Transfăgărășan. (Eat this, Clarkson!) Era o chestie pe-atunci să treci proba asta a muntelui și să aștepți să vezi dacă pneurile se vor încinge înainte sau după ce va fierbe motorul. Mașinile mici, dar și șoferii se împărțeau așa: care au fost pe Transfăgărășan și care nu cunoscuseră înca aerul tare al înălțimilor. Îi știu și-acum numărul de înmatriculare al acelei Dacii. Și-am păstrat-o mai aproape de suflet decât propria mea Dacie…

Eu am condus-o pe Furia-albastră. Născută parcă prin 85 sau 86. Cel care mi-a vândut-o a plâns la despărțire. Când am ieșit cu ea din curte l-am lăsat pe un ditamai omu’ în lacrimi. Vorba bancului, era fix ca aia roșie a noastră doar că pe albastru. Mașina familiei. Moștenire din tată în fiu. Daciile mergeau cu benzină aditivată cu sentimente. Oamenii era mai naivi și construiau mituri în jurul mașinilor lor. Cu Furia Albastră chiar am povești. V-o spun pe cea mai murdară. Era vară…caniculă… și eu mergeam să mă întâlnesc cu o colegă de facultate. N-o lungesc mult: aveam un tricou alb și-o gaură în podea in dreapta șoferului. Am trecut în viteză printr-o baltă și s-a petrecut neprevăzutul. Am reușit să stropesc tricoul, volanul, bordul și parprizul…pe interior. Furia-albastră avea să fie pedepsită crunt. La fier vechi.

Aș vrea să vă întreb acum, ce sentimente v-au încercat când ați văzut o Dacie, ori prin străinătate, ori prin filmele făcute prin țările unde s-a vândut celebrul Reanult 12? Sunt convins că cel puțin o dată vi s-a îmtâmplat să vă zâmbeacă ochiii la o astfel de secvență.

Legătura acum la New York, pentru o poveste simpatică. Dacă frecventezi online-ul autohton e aproape imposibil să nu fi ajuns și pe monitorul tău imaginea aceea (sau clipul video!) cu o Dacie care bate străzile New York-ului! Cool, nu?! Iată o poveste cât se poate de reală, chiar dacă are o planetară ce bate spre fantastic: un român conduce o Dacie în SUA! Se numește Edi, e din Brașov, are puțin peste 30 de ani și de la 12 ani locuiește în State. Mi-a zis la telefon că în copilărie și-a întrebat mătușa: pe-aici sunt Dacii?  🙂

Acum există cel puțin o Dacie în SUA! Vorbesc de una d-aia bătrână, dar suficient de ambițioasă cât să fure privirile „citizenilor”…Vă las puțin în suspans, cu motorul pornit și cu o singură imagine de la sursă. Hai și cu promisiunea că voi lucra în aceste zile la un material pe care sper să-l fac cunoscut, în weekend, la radio și, firește, aici pe blog.

dacie sua

-va urma- 

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.