Partea asta de lume

Nu vă rețin mult și nici nu vă incarc cu ceva grav. Concediu la toata lumea, nu?  Pe principiul „Nu lăsa perioada de valabilitate să strice o știre bună” vreau să vă povestesc o ispravă: cautam ceva informații despre cum și pe unde se trece mai lin prin Bulgaria, și-am dat peste o știre în care se spunea că un primar dintr-o localitate de la sud de Dunăre a împrăștiat niște kilograme de zahar pe carosabil ca să scape zona de pericolul accidentelor rutiere. Ba chiar pe un forum se insista asupra tradiției, cu rădăcini înfipte în cultura tracilor, tradiție care face ca duhurile rele să fie alungate prin acest dulce procedeu. Se întâmpla prin mai „cestiunea”, așa că soarele a făcut de mult în zonă o mixtura de asfalt cu cremă de zahăr ars, iar statistica de după îndulcire bănuiesc că nu interesează pe nimeni.

Ce este de reținut? Că partea asta de lume încă mai crede în rezolvări mistice pentru diverse probleme…unele care țin chiar și de infrastructură. Nemții, nordicii, britanicii s-ar fi obosit poate cu adunatul de ingineri, cu n poduri și proiecte. Ar fi dat banii pe studii și ar fi redesenat locul, astfel încat să nu se mai ajungă la accidente. Nu și-n partea asta de lume! Aici oamenii l-au privit cu indulgență și poate chiar l-au aplaudat pe cel care a venit cu soluția de edil-mare-preot: „Eu zic să azvârlim și niște zahăr!”

Bravo, tată-tă-tă! Dar nu-l ornăm și cu niște frișcă? Și ca duhurile rele să fie chiar speriate de naivitatea omenirii eu mă gândesc că au pus nu doar d-ăsta comun, tos…au băgat, așa la intimidare, și vanilat, și brun, și farin și puțini îndulcitori alternativi pentru bau-bau-ul diabetic.

Din nefericire, de partea asta de lume nu suntem nici noi departe. Nici geografic, nici ca mentalitate. Facem cozi la vraci și fabrici de minuni.

Și pentru că tot e vară și vă plimbați mult cu mașina, la ieșire din Pitești spre Sibiu…vă rog mult, puteți arunca pe langă mizeria din mașină și puțină pâine cu sare? Nu de alta, dar noi suntem mai deștepți și mai primitori decât bulgarii. Să vină dom’le aici duhurile rele…că la noi se circulă oricum bară la bară.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.