Spanac Moments – despre mirajul rezolvării tuturor problemelor.

Spanacul conţine fier, îmi repetă mama. Şi-apoi serveam masa cu 20 la sută mai multă poftă şi naivitate. Sub influenţa desenelor animate şi-a vorbelor spuse la masă, se instala în mine o aşteptare teribilă: în vreo 5-10 minute precis devin mai sănătos şi mai puternic. Şi un copil chiar are nevoie de astfel de „Spanac Moments”.

… Mă uit însă acum cu îngrijorare la politicieni precum Băsescu, Ponta, Udrea, Sova etc. Ei încă ne mai servesc spanac. (Şi cred că gusta şi ei puţin!) Seara descindem în platouri de televiziune şi servim patria. Cu spanac. Şi astfel ne convingem în grup că ceea ce avem la masa ne-ajuta, ne face mari şi tari, de ne creşte mândria de ţară şi numărul de kilometri de autostradă. După ce spanacul se consuma, vraja refuza să-şi facă efectul. Miracol ratat!

Repet, spanacul se consuma şi timp de vreo câteva minute se instalează naivitatea şi hipnoza generală. Există câteva minute oarbe, asemănătoare cu cele pe care le trăiam în copilărie, în care parca-parca i-am crede. Orice, oricât, oricând! Parcă le-am acorda un graute de încredere, spre a ne hrăni stomacul cu iluzia izbutirii.

Să vă uitaţi cu atenţie la aceşti politicieni când mănâncă spanac dimpreună cu electoratul: chiar şi ei par să-şi creadă vorbele aruncate. Apoi brusc ne amintim că e vorba doar de reflexul nostru naiv, bine dresat, de a înghiţi ceva. Dacă acel ceva este vândut ca fiind cu proprietăţi magice facem gura şi mai mare, spre a îmbuca din plin şi mai cu patos.

Sincer, e absolut involuntară alăturarea dintre spanac şi telenovela recentă la care am asistat. Cea în care joacă fratele unui fost marinar. Să reţinem însă ca şi-n acest ultim episod, de politică în coajă de interlop, personajele mănâncă şi aruncă cu spanac. La greu. Se mănâncă şi cu stânga şi cu dreapta. Şi cu asta se umple stomacul, timpul şi spaţiul. Şi după? După… miracolul nu o să se întâmple. Momentul 0, urmările, concluziile, pedepsele nu vin, că doar nu suntem în desene animate cu eroi justitari.

În fond, cu asta se ocupa şi politicienii şi spanacul. Amăgesc. Astâmpăra temporar foamea. Nu o potolesc pentru următorii 10 ani. Nu e în planul lor. Nu e nici în atribuţii! (Sic!) Senzaţia că te-ai săturat de ei şi de spanac ține până la următorul buletin. De ştiri sau de alegeri.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.