Rate vs demnitate

Cei care s-au ales dand galeti electorale nu vor putea niciodata sa iasa din ele. Atat cat este galeata aceea de-adanca, atat ar trebui sa fie si orizontul nostru de asteptare. Nu am votat nicicand o viziune. Am votat doar de cine sa scapam. Am rotit la fesenisti precum cea mai eroica masina de spalat creierii. Si ei s-au prins si din mandat in mandat ne seteaza programul. Simplu. Sistemul s-ar strica daca n-ar mai avea de a face cu carpe. Dar…

Sunt azi, mai mult decat oricand, convins ca politicienii sunt direct interesati ca natia pe care o stapanesc sa fie saraca, naiva, debusolata si mereu dependenta de un mic ajutor. Suntem un popor facut piftie si tremuram la gandul ca un stat aparent milos ne-ar putea amana ratele. Ce mizerie! Amanarea asta poate sa o faca banca, daca are interes, fara ajutor din partea statului. Iar statul (si-acest guvern ce concureaza in rusine era Boc) si-ar fi putut concentra atentia sau priceperea pe incurajarea demnitatii.

Cei care ne conduc nu sunt in stare sa faca in asa fel incat munca sa fie remunerata corespunzator si ascund esecul cu niste manevre jenante. Ce porcarie! Hai sa ne platim profesorii, medicii, politistii si din bani castigati prin munca ei isi vor plati ratele. Nu avem nevoie de tatuca sa ne amane plata sau sa ne imprumute din mila ca sa avem cu ce scoate virgina banca in oras. Ma intreb unde naiba sunt liberalii din alianta asta. Ma intreb pana cand va mai functiona politica facuta la galeata, fara orizont, fara jena si, pana la urma, fara teama ca prostii se vor prinde pana la urma de pacaleala.

Nu are cum sa iasa ceva bun dintr-o populatie activa cocosata de biruri si coruptie si o patura debusolata care primeste niste sunculita ca sa iasa din iarna. Vom fi sanatosi, dar si scapati de astia, cand locurile de munca ne vor asigura, dincolo de banii de rate si demnitate.

In mod paradoxal, mi se pare ca daca statul va ajuta pe cineva sa iasa mai usor din nisipurile miscatoare ale ratelor, mai rau il va nenoroci. Nu-i rezolva problema locului de munca, nu-l educa (nici pe el si nici odraslele) si nici nu-l incurajeaza sa fie demn sau responsabil, sa-si asume obligatiile. De fapt, acest guvern nu intentioneaza sa le plateasca romanilor rate, ci politicienii isi cumpara din bugetul tarii alti cativa ani de stat aiurea-n tramvai la carma.

p.s. ce are in plan USL-ul pentru oamenii care nu se descurca cu ratele imi pare cel putin la fel de grav cu ceea ce au facut Boc si Basescu cu salariile bugetarilor. Cand le reglezi oamenilor volumul nivelului de trai, cand le tai sau le dai boost din pix la consum, le arati ca sunt dependenti si le mutilezi verticalitatea si constiinta.

Nu stiu de ce am consumat atata amar de text cand vroiam sa zic ceva mult mai simplu: D-aia romanul inca viseaza la traiul din occident.  Si-acolo viata e scumpa si plina de incercari. Doar ca munca e mai bine platita si-ti ofera forta, incredere si chiar placere sa treci peste diverse provocari.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.