Problema din fond(u) scolii

De ce nu cred in carpeala invatamantului pe banii parintilor:  

Invatamantul e subfinantat si chiar tratat cu neglijenta. De toata lumea. Carpim – spun parintii care au odrasele la scoala – dupa cum putem. Si facem asa pentru ca sa fie bine, sa nu sufere copilul. De fapt, ei, manati de cele mai bune intentii, dau cu var peste mizerie. O mizerie pe care nu-i obliga nimeni s-o accepte. O stim cu totii si actionam in consecinta.

Carpim si cotizam. Cand ai sa ai copil o sa intelegi! Gresit si total lipsit de viziune, domnilor! Ce folos ca al dumneavoastra copil a avut tabla noua si microscop la scoala, cand peste 10 ani el va fi coleg de societate cu alti 5, 7, 10 fosti elevi care nu au avut nici macar toaleta corespunzatoare?

E copilul meu si ma priveste! Am ales sa dau bani pentru el. Just si nu prea. Invatamantul nu se ocopa doar de un copil, in nici un caz nu se ocupa numai de al dumneavoastra sau de clasa din care face parte. Invatamantul are grija (sau ar fi trebuit) sa livreze oameni pentru o societate intreaga. Invatamantul – asta sarac, gratuit si obligatoriu, romanesc adica – poarta raspunderea destinului unei societati. Degeaba rezolvati astazi creta si bancile de la o scoala, daca nu facem sa functioneze lucrurile in parametrii normali in tot sistemul.

scoalaCum? Romani, dascali, parinti, baroni, parlamentari, finantati Educatia! Educatia cu E mare! Atat de mare pe cat e raspunderea voastra fata de cum creste copilul ce il aveti in scoala. Contribuiti sau alocati cat are sistemul nevoie. Puneti presiune publica pe toti factorii de decize astfel incat sistemul sa fie finantat. Contribuiti chiar dumneavoastra! Legal, dupa cum chiar dumneavoastra impuneti. Oamenii care fac legi sunt acolo sa va reprezinte sa va asculte. E nevoie de scoala de calitate, de instituii din care sa nu lipseasca nimic? Haideti sa ne organizam si chiar sa platim.

Contribuim la sanatate, la pensie, la somaj si sunt sigur ca nimeni din populatia activa nu ar spune nu sa dam doi bani si pe scoala. De ce? Pentru ca vrem sa investim in educatia generatiilor urmatoare. Sau puteti sa lasati lucrurile asa: unii sa dea cadouri la profesori, altii sa faca fonduri de clasa, de scoala si chiar de gradinita, mai mici sau mai babane. La unii sa fie covor, la altii parchet, ba chiar unii sa aiba si caldura, daca au vreun parinte patron la firma ce distribuie centrale termice.

Repet, daca va pasa de educatia copiilor vostri ar trebui sa va largiti orizontul. Pentru ca lumea in care acel copil va trai e mai mare decat grupul claselor de la scoala unde l-ati bagat pe interventii. Daca va pasa de scoala, va pasa de societate, adica de voi si de copii si de copiii copiiilor vostri. Va pasa deci sa iasa de-acolo oameni de calitate, viitor medici sau mecanici cu o pregatire ce n-a depins de luna in care ati avut ori ba bani de fondul clasei.

Invatatorii si profesorii se pricep sa predea si – dupa specializare – au grija ca elevii sa fie instruiti si modelati corespunzator, mereu dupa principii etice. De administrarea banilor, a sapunului, a detergentilor si-a bancilor n-as vrea sa se ocupe dascalul – Domnu’ Trandafir. Ii va rapi din timpul pe care ar trebui sa-l dedice odraslelor voastre. Administratia este pentru administratori. Pentru cei care se pricep si au raspundere. Se poate si altfel, dar nu stiu daca va convine ca dupa job sa lucrati juma de norma sa puneti lucrurile in ordine la scoala cutare sau cutare. Si chiar daca va convine, la doi pasi de dumneavoastra se afla un altul care nu-si permite sau nu are chef sa ia situatia in piept, pe persoana fizica. Are si dreptate. Doar d-aia ne zicem tara si ne organizm in granite si unitati administrative. Ba chiar ii platim pe cei responsabili ca lucrurile sa fie ok in scoli, nu?

Astazi niste impostori v-au adus in ipostaza de a crede ca e normal ca in sistemul public sa puteti opta pentru scoala de fite si scoala saracilor, a marginalizatilor. Sunt convins ca interesul comun al tuturor parintilor este ca sectorul public sa se confunde cu scoli, cel putin decente, ce n-au alta preocupare decat aceea de a oferi invatamant de calitate. Acest invatamant n-ar trebui sa depinda de un sapun sau un televizor pe care sunteti dispusi sa-l sacrificati din venitul dumneavoastra. Acest invatamant trebuie sa se hraneasca din coata de bani pe care sociatatea i-o aloca. Voi puteti decide si schimba cursul lucrurilor.
Iesiti in strada pentru copiii vostri cand dascalii sunt prost platiti. Revoltati-va cand la scoala nu e hartie igenica. Protestati cand vi se cer bani pentru a repara mobilierul. Degeaba ati schimbat mobilierul, daca invatatoarea nu este motivata. Degeaba motivati invatatoarea, daca nu toti elevii au parinti la fel de potenti fin.

In final, va avertizez ca cel ce a invatat la scoala unde parintii n-au cotizat la fonul clasei, s-ar putea sa-i fure penarul celui de la scoala cu parinti bogati. Politia o sa intervina daca luati dumnevoastra catuse si dati bani de benzina. Iar medicul o sa-i puna un plasture, daca il cumparati si daca montati dumneavoastra doua aparate de aer conditionat: unul la cabinet si altul la el acasa.

6 Comments

 • aliosa23 spune:

  plasture…
  E defect profesional!

 • aliosa23 spune:

  Si-acum, ca sa fim ontopic, cine i-a pus pe oameni sa se faca pedagogi? Nu stiau la ce se vor inhama? Sistemul asta plin de julituri e de pe vremea cravatei cu tricolor. Am ruda, educatoare cu 1000 de lei salariu, apoi, odata cu sindromul Boc, a ajuns la 750, acum e in „revenire”. I-a placut sa educe copiii. La ea e o pasiune, la altii e un venit.
  La fel si doctorii. Crezi ca s-ar face cineva doctor stiind ca ar avea 1200-1500 de lei salariu? Nu, ei viseaza din sala de colocviu la spagi. Asa este mentalitatea romanului, de a spagui si de a primi!

 • admin spune:

  Plasture sa fie! Merci! 🙂

 • dragos spune:

  un popor prost si bolnav este mult, mult mai usor de condus!!!!

 • admin spune:

  in completare,
  Digi24
  EXCLUSIV. Mama unui elev de la Colegiul „C. Kiriţescu”: „Când nu am mai putut să dau bani, copilul meu era ridicat în faţa clasei şi făcut prost, nesimţit”
  http://bit.ly/1eQbtYU

 • Andreea spune:

  Mare pacat ca s-a ajuns in halul asta. La scoala in loc sa inveti valori morale sanatoase, inveti cum sa dai si sa iei paga, sa faci ce face cel de langa tine si sa te complaci in situatia asta in care ne aflam cu totii.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.