Relatare, subiect Rosia Montana:

Pentru rubrica Net Review de la EuropaFm am scris urmatoarele. N-am avut timp sa zic tot in direct, asa ca sunteti privilegiatii care aveti acces la full content:

…vorbim azi despre protestele indreptate impotriva proiectului de extractie miniera de la Rosia Montana, proteste care se bucura de ecou si viralizare in online si mai putin de atentia influentului suport numit televizior

S-au consumat, cel putin aici in Bucuresti, 4 zile de protest impotriva proiectului de la Rosia Montana si vreau sa subliniez ca revendicarile celor din strada aduc un element nou – subliniat de principala strigare de la Universitate « Uniti Salvam Rosia Montana » Asadar, un concept pierdut din 2004 pana azi si-anume unitatea celor care au acelasi interes – este repus in circulatie de o generatie suspectata de a fi cel mai putin interesanta de starea natiunii.

La intrebarea ce vor participantii la protest am incercat sa aflu azi raspuns de la Vlad Ursulean si Catalin Georgescu doi practicanti ai jurnalismului cetatenesc si doi furnizori de informatie pentru comunitatea de pe FB. Raspunsul simplu e oprirea proiectului de exploatare de a Rosia Montana din ratiuni ce tin de protejarea mediului inconjurator. Dincolo de acest raspuns exista numeroase nuante pe care nu am timp sa le dezvolt.

O sa folosesc un termen din online si o sa spun ca de 4 seri acesti tineri fac buzz, adica se fac auziti si razbat pana in presa internationala. Mai mult au declansat si balbaiala autoritatilor de la Bucuresti si chiar daca nu si-au propus au aratat ca exista in plan social si ca vor sa-si spuna cuvantul in chestiuni importante ce tin de destinul lor.

(bonus!)

Evident, pentru ca majoritatea sunt studenti, exista si o doza de poezie si coolness in ceea ce fac, dar poate ca si acest aspect ii uneste. Am aflat azi ca nu au un lider anume,  ca se tem de exemplu de o jonctiune cu suporteri, maine, pentru ca nu vor ca violenta sa le discrediteze protestul si au de gand in zilele urmatoare sa creasca in volum numarul participantilor din Bucuresti si din tara.

Din strada vin reactii de uimire legate de schimbarea de tactica si de comportament a jandarmilor. Protestele au decurs pana acum pasnic, incidentele fiind minore.

Spuneam la inceput de apelul lor la unitate. Daca te duci in piata observi usor lipsa masiva a reprezentantilor altor generatii. Pe mine m-a frapat faptul ca profesorii, cei din mediul academic si universitar nu sunt alaturi de studentii lor, semn ca nu sunt pe-aceasi lungime de unda si semn ca generatia tanara e pe picioarele ei si are o personalitate de luat in calcul.

 

1 Comment

  • Umbla vorba in sat ca unul dintre initiatorii protestelor impotriva mineritului din Apuseni este insusi domnul Cristian Neagoe, opozant de meserie si agitator de spirite pe tema Rosia Montana. Daca nu aveti idee cine este impricinatul, dati-mi voie sa va fac cunostinta cu indeletnicirile sale din trecut, care l-au facut celebru, intr-o maniera nu tocmai pozitiva.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.